Jump to content

„Ehető csomagolással” váltanák fel a műanyagpalackokat

2015. 10. 15. 16:00

A PET palackok tárolása, újrahasznosítása még mindig nagyfalat. A folyamatosan gyűlő műanyagszemét pedig egyre nagyobb problémát jelent a környezetszennyezés szempontjából. A megoldás a Skipping Rocks Lab vállalkozóinak fejéből pattant ki.

A világ műanyagtermelése rohamosan növekszik, és ezt a környezet is megtapasztalhatta. Az óceánok felszínén hektárnyi számban hullámzanak a feleslegessé vált palackok, melyek nem csak esztétikailag rombolóak, hanem egy idő után káros vegyületeiket beleengedik a vízbe, ami utána a légkörbe és az állatok szervezetébe is belekerül.

A londoni stratup vállalkozás, a Skipping Rocks Lab a probléma megoldására létrehozta az „ehető buborékot” vagyis egy olyan tárolóegységet, mely biológiailag is lebomlik, de el is fogyasztható minden egészségügyi károsodástól mentesen.

A buborék, ami az Ooho nevet kapta, maradéktalanul képes a műanyagflakonok szerepét betölteni, és az előállítási költsége is tizede a PET palackénak. Az Ooho elnyerte az Európai Unió 20 ezer eurós fenntarthatósági díját, ami azt jelenti, hogy a feltalálóknak (Guillaume Couche és Pierre Paslier) nincs más dolguk, mint tökéletesíteni és piacra dobni a buborékot.

Az Ooho készítése igazán érdekes folyamat :a vizet gömb alakban megfagyasztják, majd a labdát kalcium-klorid oldatba mártják, ami egyfajta zselés réteget képez a jég felületén. Ezt aztán barna algakivonatból álló oldatban áztatják egy ideig, amely második membránként tovább erősíti és vastagítja a felületet. A dolog kulcsa a jéggé fagyasztás, mert így marad meg külső héjként az alga és a kalcium-klorid. A művelet végeztével a víz szobahőmérsékleten felolvad, de a különleges fagyasztási technika miatt a burok nem szakad ki, így a folyadék nem vész kárba.

Az Ooho-t innentől kezdve meg lehet enni, mert a burok bármilyen erőbehatásra megreped. Aki ódzkodik a megevéstől az egyszerűen kidobhatja, mert pillanatok alatt lebomlik a héja.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép&Forrás: skippingrockslab.com)