Jump to content

Így fűthetsz költséghatékonyan

2015. 10. 10. 12:30

Akár táv- vagy gázfűtésről van szó 1-2°C fok mindkét számláján meglátszik. Vannak azonban tippek, melyekkel egy kicsit lejjebb tornázható a fűtésszámla díja.

A fűtésszámla télen fájdalmas kiadás, főként a panellakásokban. A meleg benntartása jelenti az elsődleges kihívást, ugyanis a legtöbb panelház szigetelése hagy némi kívánnivalót maga után.

Pedig a megfelelő szigeteléssel 30-40%-ot is lehet spórolni a számlán. Az alábbi tippeket tartsd szem előtt, ha nem akarsz meglepődni az első fűtési számla kézhezvételekor. Tehát:

  • Ha túlfűtjük a szobát, nemcsak az energiát pazaroljuk, de a megfázásos megbetegedések veszélyét is növeljük! Az ajánlott hőmérséklet 18-20 fok között van, csak a fürdőben javasolt a 24-28 fok. Csupán 1 fokkal alacsonyabb lakáshőmérséklet 205 kilogramm széndioxid-kibocsátás csökkenést és 15 ezer forintnyi költségmegtakarítást jelent egy fűtési időszak alatt.
  • Ha bejön a hideg a nyílászáróknál, szigeteljük az ablakok, ajtók kereteit. Beszerezhetünk vékony, átlátszó nemesfém réteggel bevont, hőszigetelő ablaküveget is.
  • Ha csobog a fűtőtest, levegős a rendszer. Ez akadályozza a víz keringését, és legalább 15 százalékkal több energiafogyasztást eredményez.
  • Ha nem használt helyiséget egyáltalán nem fűtünk, nem nyerünk vele. A falak ugyanis kihűlnek, és a hideg, nedves felületet nehezebb később felfűteni, inkább tartsuk itt folyamatosan alacsony szinten a hőmérsékletet.
  • Ha egy hideg őszi vagy téli napon verőfényes időben egy fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést, az közel 6 százalékkal csökkentheti az energiafogyasztást.
  • Ha nehéz anyagból készült sötétítőfüggöny takarja az ablakot, az megakadályozza, hogy a meleg elillanjon.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Kép: cogoodtoknow.media.com Forrás: hazesotthon.hu/ ma.hu)