Jump to content

Virágok, melyekről nem árt tudnod, hogy mérgezőek

2015. 10. 07. 19:00

Mielőtt cserépbe ülteted kedvenc virágod, és otthonod ékeként kiteszed a hálószoba vagy nappali asztalra győződj meg róla, nem mérgező-e.

A könnyezőpálma léggyökereinek nedve a bőrön égető érzést, szájba kerülve pedig nyálkahártya-duzzanatot és nyelési nehézségeket válthat ki.

A mikulásvirág tejnedve mérgező, irritálja a bőrt, lenyelése után hányinger, hányás jelentkezhet.

A ciklámen virága is okozhat hányást, hasmenést, gyomorfájást, föld alatti gumójának pedig erős méreganyaga görcsöket, izzadást, szédülést, légzési nehézségeket és még átmeneti bénulást is előidézhet.

A begóniák levele, hajtása enyhén, de mérgező.

A korallbokor apró virága és termése is ártalmas. Embernél csupán enyhe tünetek utalnak a mérgezésre, nagy mennyiség elfogyasztása rosszullétet, hányást, hasi fájdalmakat, légzési nehézséget okoz, a házi „kedvenceknél” (kutya, macska, papagáj) azonban súlyos bélproblémák, keringési zavarok utalhatnak a bajra.

A kroton tejnedve a bőrön kiütéseket, a gyomorba jutva gyomorégést, hányást, hasmenést és vesebántalmakat okozhat.

Az aszparágusznak minden része mérgező, nedve a bőrön irritációt okoz, bogyós termése, ha lenyelik, hasmenéshez, hányáshoz és gyomorpanaszokhoz vezet.

A fikuszfélék nedvének lenyelése után röviddel hányás, hasmenés és gyomorfájdalom, súlyos esetben gégeödéma is jelentkezhet.

A szobaliliom piros bogyói szintén mérgező hatásúak.

Karácsonykor a vázában tartott fagyöngy ágáról lepotyogó bogyók is okozhatnak bajt: elsősorban a „kíváncsiskodó” kisgyerekekre, kutyákra, macskákra veszélyesek. Az élősködő növény méreganyaga a gyomorba kerülve apátiát és mozgáskoordinációs zavarokat, súlyosabb esetekben keringési elégtelenséget idézhet elő.

A fenyőfa tűleveleinek illatanyagai irritálhatják a száj és a torok nyálkahártyáját, illetve aromatikus olajtartalma a gyomor- és bélrendszert „izgathatja”.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: uknhzy.org Forrás: Forrás: hazesotthon.hu/otvenentul.hu