Jump to content

Légfrissítők otthonra, otthoni alapanyagokból I.rész

2015. 09. 16. 16:00

Minden a jó illattal kezdődik. Átlépve a küszöböt sokkal szívesen töltünk időt egy olyan lakásban, ahol kellemes, üde illat terjeng, mintsem ahol lélegzetvisszafojtva kell menekülni a szagok elől. Készíts légfrissítőt fillérekből, házilag, hogy a Te vendégei se fogják menekülőre!

Az otthonunk, munkahelyünk tisztaságérzetét és saját komfortérzetünket is növelheti, ha jó illat lengi be a teret. Ám kellemetlen szagokat olykor nem lehet a boltban vásárolt légfrissítőkkel megszüntetni, csak elfedni. Léteznek viszont házi megoldások, amik leszámolnak a szagokkal.

A leghatékonyabb légfrissítő, szagtalanító eszközök majdnem minden háztartásban megtalálhatóak. Pénztárcakímélőek, és ha esztétikusan vannak elkészítve, még dobnak is a dizájnon.

Az alapanyagok közül a narancs és a citromhéj a leghatásosabb. Ha a gyümölcsök héját egy kis pohár vodkába áztatjuk és hozzáadunk egy kevés, különféle illatú illóolajat, kiváló szobaillatosítót kapunk.

Egy nagyobb narancsot vágjunk ketté, húsát kanalazzuk ki és a helyére öntsünk sót. A lakás bármely pontjára elhelyezhetjük. A narancshéjba öntött só elszívja a párát és a kellemetlen szagokat.

Szobák, ruhásszekrények illatosításának a legkönnyebb módja az „illatosított zsák” készítése. Kis szövetzsákba, vagy egy könnyed anyagba töltsünk potpourrit vagy illóolajokkal átitatott vattakorongokat, tehetünk mellé intenzív és kellemes illatú fűszereket, mint a fahéj vagy szegfűszeg. Ezt a keveréket csomagoljuk be, kössük össze a zsákocskát és már fel is aggathatjuk a lakás bármely részén. Ha nem szeretnél pénzt kiadni a boltban vásárolható közkedvelt potpourrira, akkor némi fűszer és virág keverékéből otthon is elkészítheted. Ha van olyan virágcsokor, vagy a kertben virág, ami száradásnak indult, keverd össze fűszerekkel és tedd egy nagy tálba. Tetszőlegesen kreálhatsz belőle bármilyen illatkombinációt.

Kávés keverékkel is elűzhetjük a kellemetlen szagokat. Kávézaccot és egy kevés szódabikarbónát kell összekeverni, majd elhelyezni a kívánt helyre. Kiválóan alkalmazható kis edényben, befőttes üvegben, fedő nélkül a hűtőszekrény, illetve, a ruhásszekrény szagtalanítására. Ruhásszekrényünket pár szál levendulavirággal is szagtalanítjuk. A levendula virágát beletölthetjük illatosító zsákocskákba. Nem csak elűzi a rossz szagokat, de a molyok ellen is védelmet nyújt.

Szőnyegeket és ágyneműt is lehet gyors és hatékony otthon készíthető keverékkel szagtalanítani. Dörzsöljön citromfüvet vagy mentát és szódabikarbónát a szagtalanítani kívánt szövetbe, 2-3 órás állás után rázza, porszívózd ki.

Ha szeretnél még több illatosító praktikát megismerni, kövesd figyelemmel, a holnapi cikket!



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: okhyo.com)