Jump to content

Mérgező otthon szindróma

2015. 09. 02. 12:30

A hangzatos elnevezés egy kevesek által ismert dolgot takar, és itt nem a mikró káros hatására kell gondolni. Tudta, hogy az otthon tartózkodás során nagyjából 900 potenciálisan veszélyes vegyület repked a feje fölött? Persze lehet ellenük tenni.

A ’Toxic Home Syndrome’ a lakás légterének szennyezettségét jelenti. Persze ez nem összetévesztendő a klasszikus értelembe vett légszennyezéssel, mert a kettő ugyan hasonlóan cseng, mégsem egyezik meg.

A mérgező otthon szindróma közel 15 millió háztartást érint az Egyesült Királyság területén. A problémát meglepően egyszerű hétköznapi dolgok idézik elő.

Az érintett otthonok légkörében megtalálhatóak a penész spórák, pollenek, radon, szén-monoxid vegyületek. Ezek között találhatóak radioaktív anyagok (radon), amelyek a második leggyakoribb rákaktiváló hatással bírnak, illetve allergiás reakciót kiváló (pollen) irritatív légköri anyagok, és persze a felsoroltak között megtalálható a csendes gyilkos, azaz a szénmonoxid is. Hogy kerülnek ezek a „zárt” légtérbe?

Nagyon egyszerűen. A leghétköznapibb tevékenykedések is mérgező vegyületek tucatjait szabadítják az otthonra.

A gáztűzhelyen való főzőcskézés által felszabadul nitrogén dioxid (mérgező, növeli az üvegházhatást), akrolein (akrilsav gyártására használják), formaldehid (rákkeltő, az EU betiltotta), és szénmonoxid is.
A mosás, és a rossz szellőzés is közrejátszik. A szellőzetlenség kedvez a penész elszaporodásának. Természetesen az minden lakásban található, ami 200 köbméter/gombaelemig még nem káros, viszont a fölött már számottevően megterheli a légző rendszert és a szervezet immunapparátusát. A mosás abban befolyásolja a légkört, hogy acetaldehidet, és benzolt juttat a környezetbe. Ezek szerves oldószerek, és tüdőirritáló hatással bírnak.
A harmadik legnagyobb beltéri légkörszennyező a szőnyeg, egész egyszerűen azért, mert magába szippantja a port, az atkákat, és bármennyiszer van takarítva, nem lehet kiűzni belőle 100%-osan mindent. A szőnyegből pedig szépen lassan a légtérbe szivárognak a káros anyaggá erjedt szennyeződések.
Végül, de nem utolsó sorban, nem szabad megfeledkezni a légkondiról sem. A rosszul vagy egyáltalán nem tisztított hűtőberendezés minimum 900 bacilust és fertőzést juttat az otthonba.

Tetszett ez a kis ízelítő? Holnap olvashat statisztikákról, tudományos kutatások eredményeiről, és a megoldásról. Tartson velem holnap is!



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: digsdigs.com)