Jump to content

Hogyan dolgozz otthonról hatékonyabban? 2.

2015. 06. 26. 17:40

Sokan azt mondják, otthonról dolgozni a világ legjobb dolga. Ám a konkrét munkahely és a kollégák hiánya rossza hatással is lehet munkateljesítményedre. Íme néhány tipp, hogyan dolgozz otthonról is hatékonyan!

1. Dolgozz a legproduktívabb időszakokban
Figyeld meg, hogy melyek azok a napok, amelyekben a legjobban megy a munka. Van, aki reggel szeret mindent elintézni, mert akkor még friss, van, akinek délután pörög gyorsabban az agya. Úgy tervezd meg napodat, hogy a munka érdemi vagy legfontosabb részeit a legproduktívabb órákban végezd el. Ezzel gyorsítod magad számára a munkavégzést.

2. Reális célokat tűzz ki
Célokat mindig ki kell tűzni, ez a hatékony munkavégzés egyik legfontosabb pillére. Ám fontos az is, hogy életszerű célokat tűzz ki magad elé az adott napra. Ne akard megváltani a világot 45 perc alatt, ismerd saját munkatempódat és munkabírásodat. Ha túl sokat vállalsz, otthon is ugyanolyan stresszes leszel, mintha egy konkrét munkahelyre járnál be.

3. Jutalmazd magad
Miután teljesítettél egy-egy részfeladatot, részcélt, állj meg egy pillanatra, és jutalmazd meg magad. Egyél egy falatot, igyál egy finom kávét, állj fel negyed órára a számítógép elől és élvezd egy kicsit az életet.

4. Beszélj emberekkel
Az otthonról végezhető munka egyik hátránya, hogy el vagy szigetelve a külvilágtól. Fontos hogy az otthoni munkavégzés közben is tartsd a kapcsolatot munkatársaiddal, családtagjaiddal, beszélj velük telefonon. Ha nagyon magányosnak érzed magad, menj el egy kávézóba és ott folytasd a munkát.

5. Értékeld a saját munkád
Az otthoni munkavégzéshez általában kisebb mértékű közvetlen ellenőrzés tartozik. Éppen ezért fontos az önellenőrzés. Végezz kimutatást minden nap, hogy mennyit munkát végeztél el, vagy hetente értékeld, hogy a kitűzött célok közül mennyit sikerült elérni.

(Fotó: caferacerdreams)