Jump to content

Hogyan dolgozz otthonról hatékonyabban? 1.

2015. 06. 26. 11:37

Sokan azt mondják, otthonról dolgozni a világ legjobb dolga. Ám a konkrét munkahely és a kollégák hiánya rossza hatással is lehet munkateljesítményedre. Íme néhány tipp, hogyan dolgozz otthonról is hatékonyan!

1. Legyen egy elkülöníthető munkaterületed
Ne az ágyból vagy a kanapén ülve dolgozz, hanem kreálj magadnak egy elkülöníthető munkaterületet. Lehet ez egy dolgozószoba, egy dolgozósarok, de ez a terület szigorúan csak a munkáról szóljon. Itt legyen minden, ami a munkához kell, és itt csak olyan dolgok legyenek, melyek a munkához köthetők.

2. Ne kösd össze a munkát a pihenéssel
Ez azt jelenti, hogy a lehető legmesszebb érdemes dolgozni azoktól a helyektől, amiket pihenésre használsz. Menj ki a hálószobádból és a nappaliból. Persze ha szép az idő, nyugodtan ülj ki a teraszra, de alapvetően nagyon sokat segít a koncentrációban és a hatékony munkavégzésben, ha elszigeteled magad otthonod azon részeitől, ahol általában családoddal vagy és munka után tartózkodnál.

3. Semleges zóna
Ha otthonod napközben is zsúfolt, zajos vagy annyira pici, hogy munkára alkalmatlan, keress egy új, semleges helyszínt. Úgyis csak wifire van szükséged, igaz? Akkor irány a legközelebbi hangulatos kávézó, közösségi iroda vagy könyvtár!

4. Legyen egy jó széked
El se hinnéd, de egy jó minőségű dolgozó szék hihetetlenül javítja a teljesítményt, ha kényelmes, ügyel a testtartásodra és egészségesen ergonomikus. Hihetetlenül sokat segít a koncentrációban, ha úgy ülsz a géped előtt, hogy szinte észre sem veszed.

5. Öltözz fel
Persze nem kell kiskosztümben és magassarkúban flangálnod otthon, de segít elűzni a lustaságot és munka üzemmódot kialakítani, ha leveszed a pizsamádat és hétköznapi ruhát veszel fel, hajad pedig nem lóg az arcodba.

(Fotó: popsugar)