Jump to content

A párnamosás trükkjei

2015. 06. 12. 10:00

Sokan félnek attól, hogy mosógépben mossák ki a párnáikat, ezért vagy sosem mossák ki azokat - mondván, hogy elég a huzatot tisztán tartani - vagy éppen kidobják a párnákat, és pénzt pazarolnak újabbakra. Pedig nem kell félni a párna mosásától!

A párnákat nagyon könnyű tisztán tartanunk, ráadásul nem igényel sok időt sem. Nem kell kimosni minden alkalommal, amikor az ágyneműket mossuk, évente kétszer-háromszor bőven elég. Ha viszont valaki allergiás, megéri gyakrabban tisztítani a párnákat, mivel otthont adhat a poratkáknak és más allergéneknek.

Fontos, hogy a párnát mindig huzat nélkül mossuk. Mindenképpen ellenőrizzük a párnánk címkéjét, hogy tudjuk, mivel van töltve, mert a különböző töltelékek különböző tisztítást igényelnek.

A poliészter szálas párnákat könnyen lehet mosógépben tisztítani, míg a libatollas párnákat nehezebb tisztítani. A szivacsos és más könnyen mosható párnákat tegyük egyenesen a mosógépbe – egyszerre kettőt, hogy egyensúlyban legyenek a mosódobban.

A tollal töltött párnákat is lehet mosógépben mosni, de azokra jobban oda kell figyelni. Használjunk kímélő mosóport és fokozatot, és ha lehet, elöltöltős mosógépet használjunk. Évente csak egyszer vagy legfeljebb kétszer mossuk őket, hogy jó állapotban maradjanak.

Amikor a centrifuga lejárt, még egyszer indítsuk újra a centrifugázást. Ez furának tűnhet, de azért van rá szükség, mert a párnában olyan sok víz van, hogy két szivattyúzás is kell neki.

A párnákat a nagy víztartalom miatt hosszabb ideig kell szárítani. Ha szárítógépben végezzük el ezt a folyamatot, vigyázzunk, mert a nagy melegtől megperzselődhet, főleg a szintetikus párna. A hatékonyság és a puhaság érdekében dobjunk néhány zokniba csomagolt teniszlabdát a szárítógépbe.

Soha ne szárítsuk a párnákat nedves helyen, ahol a penész és az üszög megtelepszik, mert akkor a mosás nem ér semmit.

(Fotó: huffingtonpost)