Jump to content

Hogyan fess fát?

2015. 06. 01. 14:55

Fát festeni nagyszerű dolog! Szinte minden régi fabútort új életre lehet kelteni azzal, hogy egy új színt kap. Ám a fa festésének vannak buktatói: ezeket kerüld el!

1. Elsőként távolíts el mindent, ami a bútoron nem fa. Lehet, hogy macerás leszerelni egy fa komódról a fiók fogantyúkat, de később hálás leszel saját magadnak.

2. Alaposan tisztítsd le a felületet festés előtt. Nedves törlőkendővel töröld át és suvickold le a foltokat.

3. Ha találsz apró egyenetlenségeket, hibákat a felületen, javítsd ki azokat. Fa töltővel töltsd fel a lyukakat, így könnyebb lehet a festés.

4. Dörzspapírral alaposan csiszold le a fafelületet, mielőtt nekiesel a festékkel.

5. Hogy igazán sima legyen az új festékréteg, csiszolás után alaposan töröld le a felületet, hogy egyetlen porszem se maradjon rajta.

6. Érdemes lekenni a fafelületet festék alapozóval a még szebb végeredmény érdekében. Az alapozás után azonban várj 24 órát a teljes száradásra.

7. Használj jó minőségű festéket, amit alaposan elkeversz, mielőtt felkened az első réteget. Az árnyalatokkal és a szín erősségével úgy is játszhatsz, hogy több réteget kensz fel egymás után. Ha el akarod kerülni a buborékokat, használj puha ecsetet, vagy habgörgőt.

8. Mindenképpen várd meg a száradási időt, és inkább hagyj rá egy kicsit, mielőtt használni kezded a bútort vagy visszaszereled a fogantyúkat.