Jump to content

Vészhelyzeti túlélőkészlet a háztartásban 2.

2015. 05. 22. 16:08

Hazánkat szerencsére nem fenyegeti olyan mértékű természeti katasztrófa lehetősége, mint amit Nepálnak kellett átélnie a közelmúltban, ám ártani nem fog, ha felkészítjük magunkat, szeretteinket és otthonunkat a legrosszabbra.

1. Higiéniai felszerelések
WC-papír, piperék, szappan, női higiéniai termékek (tampon, betét).

2. Konyhai felszerelések
Persze nem főzőcskézésre kell gondolni ilyen esetekben, de jó, ha akad a túlélő felszerelés között papírtányér, műanyag evőeszköz, és műanyag pohár.

3. Tisztítószerek
Katasztrófa helyzet esetén nyilván nem az az első gondolatunk, hogy ki kellene takarítani, de bizonyos helyzetekben jól jöhet, ha van nálunk szemetes zsák, mosogatószer, hipó vagy mosószer és fertőtlenítő.

4. Ruha
A nemzetközi katasztrófavédelem ajánlata szerint a szakemberek a következőket javasolják: eső elleni védelem (esernyő, esőkabát), legalább egy váltás ruha, gumicsizma és strapabíró sportcipő, valamint termo alsónemű, ami melegít, ha hideg van.

5. Fontos dokumentumok és adatok
Ezeket természetesen nem kell külön őrizni, de ha másolat van mindenről a túlélőkészletben, az már sokat segít. Persze ne felejtsd el, hol tartod otthonodban a legfontosabbakat. Szakemberek azt tanácsolják, hogy ha beüt a katasztrófa, jó, ha van nálunk némi készpénz, bankkártya, jogosítvány, TB-kártya, bankszámla adatok, és a legfontosabb telefonszámok családtagok és segélyhívók elérhetőségeivel. Szintén legyen nálunk a végrendeletünk másolata, biztosítási papírok, szerződések.

6. Egyéb
Takarók, hálózsákok, törülközők, és minden, ami még eszedbe jut. Túlélőfelszerelésedet tárold olyan helyen, ahol katasztrófa esetén is könnyedén hozzáférsz. Például garázsban, alagsor lejáróban, előszobában, stb.

(Fotó: rvanews)