Jump to content

Vészhelyzeti túlélőkészlet a háztartásban 1.

2015. 05. 22. 12:51

Hazánkat szerencsére nem fenyegeti olyan mértékű természeti katasztrófa lehetősége, mint amit Nepálnak kellett átélnie a közelmúltban, ám ártani nem fog, ha felkészítjük magunkat, szeretteinket és otthonunkat a legrosszabbra.

1. Víz
A legfontosabb túlélő felszerelés a víz. A nemzetközi katasztrófavédelmi ajánlásnak megfelelően személyenként vagy háziállatonként napi egy gallon vizet érdemes tárolni otthonunkban, biztos helyen. Az ajánlat három napra elegendő vizet javasol személyenként vagy háziállatonként.

2. Élelmiszer
A szakemberek szerint három napra elegendő élelmiszert biztosítsunk katasztrófa idejére minden házban lakó számára. Persze ilyenkor ne a szokásos napi ételmennyiséggel számoljunk, hanem kevesebbel. Törekedjünk a tartós élelmiszerek raktározására, mint a gabonapehely, konzervek, konzerv gyümölcsök, cukor, magas kalóriatartalmú energiaszeletek. És ne feledkezzünk meg a vitamin pótlásáról sem, főleg ha idősebbek, kisgyermekek vagy állatok is élnek velünk.

3. Gyógyszerek
Fontos, hogy katasztrófa esetén legyen nálunk megfelelő gyógyszermennyiség: fájdalomcsillapítók, antihisztamin, gyulladáscsökkentő, széntabletta, steril szemcsepp és kontaktlencse folyadék, ha szükséges.

4. Elsősegély doboz
Nem csak az autóban, hanem a háztartásban is elkél egy elsősegély doboz, és nem csak katasztrófa esetén jöhet jól. Legyen benne gumikesztyű, lázmérő, ragtapaszok, gézkötöző, olló, ragasztószalag, steril tű, antibiotikus kenőcs, törlőkendő, kézfertőtlenítő, stb.

5. Háztartási eszközök
Nem is gondolunk bele, de katasztrófa esetén nagyon jól jöhet, ha elérhető helyen találunk egy vízálló dobozkát, amiben van olló, cérna, tű, csipesz, elemlámpa, extra elemek és töltők, kisebb tűzoltó készülék, konzervnyitó, kések, kisrádió, csavarkulcs és egy térkép a környékről.

Folytatás következik!

(Fotó: popsugar)