Jump to content

Közös albérletet keresel pároddal? Ezekre figyelj! 1.

2015. 05. 11. 13:18

Azt tervezed, hogy összeköltözöl pároddal és kerestek egy közös albérletet? Érdemes figyelni néhány dologra, ajánlatos megbeszélni néhány alapelvet előzetesen, hogy elkerüljétek a félreértéseket és konfliktusokat.

Döntsétek el, ki bérel.
Az oké, hogy közös albérletet kerestek, de mégis kié lesz a bérlemény? Kinek a neve kerül a szerződésre, esetleg mindkettőtöké? Ki az, akinek nem lesz a nevén a lakás, csak hozzájárul a költségekhez? Ez a kérdés főleg akkor lehet fontos, ha friss a kapcsolat és még nincsenek kialakult fogyasztási szokások, vagy ha a két fél jövedelme között nagy különbség van.

Tisztázzátok, milyen lakást szeretnétek.
Az alapvető kérdésekben előre döntsetek: hol, milyen árhatárig, milyen jellegű, mekkora, mennyire felszerelt lakást szeretnétek? Kinek milyen élettérre van szüksége, miről mond le, mi az, amiről nem szeretne lemondani? Ezeket a kérdéseket már a lakáskeresés előtt tisztázni kell, és a leszűkített jellemzők alapján nekiállni a keresgélésnek.

Beszéljétek meg előre, ki milyen részt vállal a háztartásban.
Szép és jó dolog összeköltözni életed szerelmével, ám amikor eljön az első mosogatás, nagytakarítás, ablakpucolás vagy lefolyótisztítás ideje, rögtön nem olyan idillikus a kép. Tisztázzátok, hogy ki milyen részt vállal a háztartási munkák közül, ki milyen rendben és tisztaságban szeretne élni, ki milyen rendszerességgel szokott takarítani? Jobb, ha tudod, mit várhatsz el párodtól és mit nem.

Folyt. köv!

(fotó: postgradproblems)