Jump to content

Illóolaj: Jóbarát a háztartásban

2015. 04. 26. 14:26

Az illóolajok tömény, vízzel nem keveredő (hidrofób) folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak, és növényekből vonják ki őket. A gyógyszertári minőségű illóolajok amellett, hogy kellemes illatot árasztanak, fertőtlenítő és egyéb jótékony hatással is rendelkeznek.

A boltokban kapható illóolajok többnyire szintetikusak, ami azt jelenti, hogy bár remek illatot árasztanak, fertőtlenítő és gyógyhatásuk nincsen. Ha pusztán illatosítás a célunk, használhatjuk ezeket is otthonunkban, ám ha természetes anyagokból készült, jótékony hatású illóolajat vásárolunk (pl. gyógyszertárban), akkor a kellemes illatok mellett még többet kapunk.

Egy 10 ml-es kiszerelésű illóolaj üvegcse nagyon sokáig eltarthat, hiszen egy-egy alkalommal mindössze néhány csepp is elegendő célunk eléréséhez.

Az illóolaj legnépszerűbb felhasználási módja természetesen az elpárologtatás mécses segítségével, mellyel egész otthonunkat illatosíthatjuk.

Ezen kívül számtalan módon alkalmazhatjuk az illóolajokat. Ha van régről elhasznált illatpárnánk, frissítsük fel néhány csepp olajjal és akasszuk fel szekrényünkben, vagy a szoba több pontján.

Mosásnál is kiváló segítség lehet, ha vízzel elkeverve öblítő helyett használjuk, így az aromát frissen mosott ruháinkon is érezhetjük.

Használjunk illóolajokat bátran takarítás közben is: csepegtessünk gyógyszertári minőségű citromaromát a felmosó vízbe, így nem csak citrus illatú lesz a padló, hanem még fertőtlenítő hatású is lesz felmosó vizünk, miközben természetes, kemikáliáktól mentes tisztítószert alkalmazunk.

Porszívózásnál a gép szűrőpárnájára is érdemes pár cseppet csepegtetni, hogy szőnyegeink is illatozzanak. Egy illóolajjal átitatott vizes seprűvel vagy kefével időnként átdörzsölhetjük szőnyegeinket vagy kanapénkat, foteleinket, textíliáinkat, ezzel pedig nem csak illatosak lesznek, hanem színük is felfrissül.

(Fotó: healthimpactnews)