Jump to content

Időspóroló tippek a takarításhoz

2015. 04. 25. 14:14

A profi takarítócégek alkalmazottainak vannak használható tippjei egyszerű háziasszonyok számára is: néhány olyan ötlet, mellyel te is meggyorsíthatod a takarítást!

1. Kapcsold ki a telefonod
Ha végre rávetted magad a takarításra, ne hagyd, hogy bármi is megzavarjon. Néhány órára halkítsd le a telefont, hogy ne zavarjon senki. El se hinnéd, mennyi tevékenység lesz attól jóval időigényesebb, hogy állandóan elterelődik a figyelmed.

2. Először a könnyebbet
A takarítás olyan helyiségekkel kezd, amik hamar megvannak. Ritkán használt szobák, legkisebb helyiségek. Ha túl vagy két könnyebb feladaton, motiváltabban állsz neki a nagyobb falatoknak.

3. Barátod a mosogatógép
A mosogatógépet ne csak edények tisztítására használd: dobj bele minden olyan kacatot, melyet elbír a gép és mosható, amúgy meg órákig elszöszmötölnél velük. Fogkefe- és fogkrémtartó, szappantartó, tárolók, mosható dísztárgyak, gyerekek műanyag holmijai, stb.

4. Gőzöld a mikrót
Mindent sokkal könnyebb úgy tisztítani, ha előtte már felpuhult a kosz. Ugyanez igaz a mikrohullámú sütőre is. Tegyél be egy tál ecetes vizet és melegítsd néhány percig. A kialakult gőzben sokkal könnyebb lesz suvickolni.

5. Fentről lefelé
Sose felejtsd a takarításnál a fentről lefelé elvet. A pornak ugyanis lefelé kell szállnia ahhoz, hogy mindent alaposan takaríthass. Kezdd a függönyök, polcok, szekrények és egyéb feljebb lévő dolgok portalanításával, tisztításával, majd a fentről leszálló port a legvégén takaríts a földről a porszívó segítségével.

6. A jó porszívó időt spórol
Régi porszívódat javíttasd meg, cseréld ki a szívófejét és a porzsákot, esetleg ruházz be egy komolyabb gépre. Hosszútávon megéri: rengeteg időt spórolhatsz egy jó porszívó használatával.

7. Szelektálj
Nem kell minden hétvégén mindent kitakarítani. Vannak helyek, amelyek számára elég havi egy nagyobb takarítás, míg akadnak helyiségek, amiket amúgy is minden nap takarítasz többé kevésbé. Tudd, hogy mi az, ami nem tűr halasztást, és mi az, amit ráérsz következő hétvégén is rendbe rakni.

(Fotó: housecleaners)