Jump to content

Hogyan kezdj neki a nagytakarításnak?

2015. 04. 16. 18:11

Ha igazán nagy takarítás előtt állsz, és tényleg rendet és rendszert szeretnél magad körül, elengedhetetlen, hogy előtte szortírozz egy kicsit a holmijaid között. Előre eláruljuk, nem lesz könnyű, de kegyetlennek kell lenned, és mindent ki kell hajítanod, amire már nincs szükséged. Hidd el, nem csak te, hanem otthonod is fellélegzik utána.

Végy egy nagy levegőt, és szabadulj meg mindentől, amihez nem nyúltál 1 éve, vagy amire már nincs szükséged. Könnyű, tiszta és átlátható lesz az otthonod, és hiszed vagy sem, ez lélekgyógyításhoz is kiváló módszer.

Dobd ki a következőket:

1. Számlák, dokumentumok, blokkok. Biztosan van millió olyan papírfecnid, ami már nem kell. Nézd át alaposan a papírjaidat, és csak azt tartsd meg, ami még kellhet.
2. Ruhák.
Használd a jól bevált egy vagy kétéves szabályt: szortírozz ki minden olyan ruhadarabot, melyet nem vettél fel 1-2 éve. Még jót is cselekedhetsz: ajándékozd vagy adományozd el a nem használt ruhákat, a használhatatlan darabokat pedig vesd be portörlőként.
3. Könyvek. Ugyanaz a helyzet, mint a ruháknál.
Nézd át a könyvespolcod, és a rég nem olvasott könyveket, tankönyveket, szakadt daraboktól könyörtelenül válj meg. Könyvet nem dobunk ki, de próbáld meg elajándékozni, vagy könyvtárnak, antikváriumnak adni a kiválasztott darabokat.
4. Gyógyszerek és vitaminok.
Nézd át a gyógyszeres dobozodat és szigorúan hajíts ki mindent, aminek már lejárt a szavatossága.
5. Smink és parfüm.
Tedd ugyanezt a régi parfümökkel és sminkcuccokkal.
6. Ékszerek.
Biztos találsz az ékszeres dobozod mélyén olyan darabokat, melyek már nem használhatók: törött, szakadt láncok, fülbevalók. Ne őrizgesd.
7. Étel. Nézd át tüzetesen a hűtőt, kamrát és a konyhaszekrényeket.
Dobj ki mindent, aminek lejárt a szavatossága vagy nem fogy. Ezzel megkíméled magad a molylepkéktől is.
8. Emlékek.
Remek dolog emlékeket gyűjtögetni, de kissé helyigényes. Szánj rá egy délutánt, nézd át az összes régi eltett kacatodat, nosztalgiázz..-aztán dobj ki mindent, ami nem olyan fontos (pl. ex-pasi cuccai, általános iskolai kacatok, olvashatatlan képeslapok, stb.)
9. Régi magazinok
. Sokan évekig gyűjtögetik a régi újságokat, magazinokat. Vidd el a papírgyűjtőbe és rengeteg hely szabadul fel!
10. Régi vagy nem használt elektronikus kütyük. Ezek azok a darabok, melyeket sosem merünk kidobni, hátha jó lesz még valamire. Ne tégy így, inkább lomtalanításkor tedd ki az utcára, hátha valakinek tényleg szüksége van a kacatjaidra.

(Fotó: homedecluttered)