Jump to content

Hogyan viselkedj más házában vendégként?

2015. 04. 14. 17:21

Előfordul, hogy rokonoknál, barátoknál töltjük a hétvégét, vagy vendégségbe megyünk, és örömmel elfogadjuk az ottalvásra szóló meghívást. Ám jó ha tudod, vannak bizonyos szabályok, melyeket illik betartani.

1. Vigyél ajándékot.
Ha valaki felajánlja vendégszobáját, illik megköszönni azzal, hogy viszel egy kicsi, ám jól kitalált ajándékot. Egy üveg bor, doboz csoki, virág, vagy valami apróság - így még szívesebben látnak téged vendégül.

2. Tarts rendet.
Ha felkelsz vendégségben, ágyazz be, rakd rendbe ruháidat és ne teremts magad körül káoszt még akkor sem, ha esetleg külön szobád van. Ezzel tiszteletben tartod házigazdád otthonát.

3. Figyelj a fürdőszobára.
A fürdőszoba használata után próbáld meg eltüntetni a nyomát annak, hogy ott jártál. Tedd el kencéidet, hajszárítódat, terítsd ki száradni a törülközőt, tüntesd el a hajszálakat, moss fel magad után, ne fröcskölj mindent szanaszét. Bánj úgy a fürdővel, mintha a tiéd lenne.

4. Segítsd házigazdádat tervezéssel.
Előre add meg érkezésed és távozásod körülbelüli időpontját, és a vendégség ideje alatt tervezett programjaidat, ezzel is segítve a házigazdát abban, hogy minél jobb vendéglátó legyen.

5. Etesd magad.
Ne várd el a házigazdádtól, hogy napi háromszori étkezést biztosítson. Ha diétán vagy, pláne gondoskodj étkezésről. Ha házigazdád azt mondja, vegyél ki bátran bármit a hűtőből, udvariasan fogadd el, de ajánld fel, hogy pótolod az elfogyasztott termékeket. Időnként menj el kávézóba, reggelizni vagy boltba.

6. Segíts.
A vendégfogadásért cserébe ajánld fel segítségedet. Segíts ebédet főzni, bevásárolni.

7. Írj köszönőkártyát.
Távozáskor hagyj az éjjeliszekrényen egy pár soros köszönő üzenetet, és esetleg valami apróságot.

8. Viszonozd a szívességet.
Már távozáskor ajánld fel, hogy szívesen látod házigazdátokat magadnál, és ha bármikor szüksége van egy szállásra, jöjjön nyugodtan.

(Fotó: popsugar)