Jump to content

Hogyan spórolj helyet kis lakásban?

2015. 04. 13. 20:19

Ha icipici lakásod van, kompromisszumokat kell kötnöd. Főleg, ha többen is együtt laktok, netán gyerekekkel együtt élsz aprócska lakásban. Íme néhány tipp, hogyan spórolj a hellyel és hogyan tágítsd optikailag a rendelkezésre álló teret.

Egy alig 50 négyzetméteres lakással nehéz csodát tenni, de ha van rá lehetőség, vegyél ki néhány falat. Ha összenyitod a konyhát a nappalival, rengeteg helyet spórolsz, és hidd el, sokkal könnyebbé válik a mindennapi élet!

Ha erre nincs lehetőség, használj világos színeket. A falak és a nagyobb bútorok, valamint a konyhabútor világos árnyalatúak legyenek, színt és kontrasztot pedig a kiegészítőkkel vigyél az otthonodba.

Ha nincs sok helyed, az azt jelenti, hogy sok tárolóhelyed sem akad. Használj ki minden talpalatnyi helyet: ágyak és a mosdókagyló alatt mindenképpen legyenek kis szekrények, kihúzható fiókok! A rengeteg kacatot és holmit, amit nap mint nap használsz, igyekezz mindig elpakolni, hiszen minél kevesebb tárgy van szem előtt, annál nagyobbnak fog hatni a tér.

Ne használj súlyos és sötét függönyöket, hogy minél több fényt engedhess a lakásodba, ne fukarkodj viszont a tükrökkel (akár egész falat betöltő méretben is lehet!), mert ezek optikailag növelik a teret.

A gyerekszobában úgy spórolhatsz a hellyel, ha a kölykök számára amúgy is szórakoztatóbb emeletes ágyat választod, esetleg a bútorsorból lehajtható, nappal pedig eltüntethető beépített megoldást választod.

Szerezz be átlátszó bútorokat: a dohányzóasztal és az ebédlőasztal legyen például egészen vékony, finom vonalú, melyen át lehet látni. Ez is növeli a tágasabb összehatást. Bútoraid amúgy se legyenek robosztusok, masszívak, hanem a lehető legkönnyebbek, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el.

És végül, szabadulj meg minden olyan tárgytól, kacattól vagy bútordarabtól, melyre nincs feltétlenül szükséged, és csak a helyet foglalja. Nézz köbe a lakásban: mik azok a darabok, amelyekhez hónapok óta nem nyúltál és nem használtál? Itt az ideje, hogy kiszortírozd őket, mert nem fognak hiányozni az életedből, helyed viszont sokkal több lesz!

(Fotók: houzz.com, homeideas.com, pinterest.com)