Jump to content

A háztartás 5 legfontosabb eleme

2015. 04. 11. 17:49

Szakértők azt mondják, hogy egy mai modern otthonban elegendő 5 alapvető eszköz ahhoz, hogy normális, kényelmes és ésszerű háztartást tartsunk fenn. Akár egyedül, akár barátokkal, akár családdal költözünk.

A hatékony fenntartáshoz és az alapvető funkciók maradéktalan ellátásához az alábbi 5 háztartási eszköz kell. Ha ezek megvannak, a többi már csak hab a tortán - sőt, az is lehet, hogy bizonyos helyzetekben már csak felesleges plusz.

1. Mosógép
Az egyetlen igazán kényelmes módja ruháink tisztán tartásának az, ha mosógépben mossuk őket. Minden más módszer idejét múlt, nem eléggé hatékony vagy éppen drága és időigényes. Ha nincs pénzünk hetente mosatni és száríttatni a ruháinkat, és kézzel sem akarunk bíbelődni, ez az az eszköz, amivel semmiképpen se spóroljunk.

2. Szárítógép
Magyarországon nem olyan elterjedt a szárító használata, mint pl. az Egyesült Államokban, de nagyon hasznos kis eszköz tud lenni. Mosás után a teregetés sokszor időigényes, sok helyet foglal el, és évszaktól függően nagyon sokáig is tarthat. Ha van elég helyünk a fürdőszobában, esetleg mosókonyhánk, mindenképpen érdemes egy energiatakarékos darabot beújítani, hiszen hosszú távon rengeteg időt és fáradságot spórolunk meg vele.

3. Légkondicionáló
Ez inkább olyan éghaljattal rendelkező területeken hasznos, ahol a hónapokon át tartó forró, száraz nyár szinte elviselhetetlen. Magyarországon talán még elvagyunk nélküle, de ha ültünk már a Balaton felé vezetve dugóban az autópályán, vagy jártunk már nagyon déli országokban a nyár közepén, tudjuk, hogy milyen megváltás egy légkondi.

4. Mikrohullámú sütő
A konyha leghasznosabb kisegítő eszköze a mikró. Ha egyedül vagy és ritkán főzöl, akkor azért, ha nagy cslaáddal élsz és sok az éhes gyerek, akkor meg azért. Manapság már szinte nem képzelhető el konyha mikró nélkül, hiszen funkciói sokszor még a gáztűzhelynél is fontosabbak és jobban szükségesek.

5. Porszívó
Egy jó porszívó elengedhetetlen otthonunk tisztán tartásához. A porolás, söprés és felmosás egyszerűen nem elég, hiszen szőnyegeink és a padló tisztán tartása ezekkel nem 100%-os. Ha nagy házban élünk, erre is érdemes költeni, és egy nagy teljesítményű porszívót választani, mely az egyetlen igazán hatékony módja a por eltávolításának.

Magyarországon sokan hozzátennék a fenti listához a gáz- vagy villanytűzhelyt, hiszen mi szeretünk és tudunk is főzni, és egy jó étkezés alapja mégiscsak az, ha az étel tűzön főtt. Ha a légkondit nem tartjuk olyan fontosnak, akkor az arra szánt pénzt inkább költsük egy jó minőségű villanytűzhelyre.

(Fotó: lifehacker)