Jump to content

Konyhafelújítás okosan

2015. 04. 10. 20:17

A konyhafelújítás nem könnyű. Talán elhatározni és belevágni a legnehezebb, mert ha már elkezdődött, akkor nincs mese... Íme néhány tipp és jótanács, mielőtt belevágunk otthonunk legbonyolultabb helyiségének felújításába.

1. Tervezd meg alaposan
Egy alapos és mindenre kiterjedő felújítás tervezés lehet, hogy több időt vesz igénybe, mint maga a felújítás. Viszont egy jó tervvel csökkentheted is a természeti katasztrófára emlékeztető nem várt fordulatokat, és még a költségek terén is a határokon belül maradhatsz. A konyhafelújítás nem csak bútorok cseréjéből és festésből áll, komoly víz- és gázvezeték tervezést is igényel.

2. Lomtalaníts és rendezd újra
Sokan abba a hibába esnek, hogy a felújítás előtt húzzák-halasztják az évente szükséges konyhai lomtalanítást és nagytakarítást, mondván, hogy a felújításkor úgyis sor kerül rá. Nos, ha 1 hónappal a felújítás előtt kihajigálsz mindent, amire már nincs szükséged, újra rendszerezed a rengeteg konyhai holmit és kütyüt, ezerszer könnyebb dolgod lesz a felújítás előtti és utáni pakolásnál!

3. Legyen B-terv a felújítás idejére
A felújítás sokszor hetekig is eltarthat. De hát ezalatt is enni és inni kell a családnak! Tervezd meg, hogy a felújítás idején hol és hogyan pótolod a konyhádat. Persze lehet minden nap étterembe menni, nagymamával ebédet főzetni vagy kaját rendelni - na de egy pohárra, egy mikróra, késre és villára bármikor szükség lehet! Az étkezések és a főzés megszervezése mellett készíts össze egy túlélőcsomagot, amiben a legváratlanabb pillanatokban szükséges apró konyhai kiegészítők szerepelnek. Ne felejtsd el, hogy a hűtőt sem használhatod rendeltetésszerűen a felújítás alatt, így azt időben "ki kell enni" és le kell ereszteni.

4. Konyhaföldrajz
Új konyhád lehet, hogy jól néz ki a képeken és a katalógusban, de a saját házadban is megfelelően fog működni? A funkcionalitás a legfontosabb: ellenőrizd, hogy az ajtók, ablakok, konyhaszekrények és hűtő ajtajának nyitásakor nem ütközik-e bele valamibe, nincsenek-e útban egymással a bútorok, marad-e elég közlekedő és tárolóhely az új bútorok beszerelésekor. Próbáld ki használatban is a konyhát, mert akkor jönnek elő az apróbb kényelmetlenségek!

5. Gondolod át a szükségleteidet
A régi konyhában mi az, amit minden nap használtál és mi volt felesleges? Valóban ennyi tányérra és fazékra van szükséged? Tényleg kell 4 habverő? Hetente egyszer főzöl, mégis a villanytűzhely a legnagyobb a konyhában? Soha nem a konyhában eszel, mégis 8 személyes az ebédlőasztal?
Gondold át alaposan, hogy valójában mire van szükséged, és az alapján tervezd meg a felújítást.

(fotó: boldsky)