Jump to content

10 költség, amit ingatlan vásárlásakor mérlegelned kell

2015. 04. 07. 18:39

Új lakást veszel? Házat építesz? Albérletbe költözöl? Mielőtt megtennéd, ne feledd, az ingatlan megvásárlásának költségei mellett egyéb költségekre is félre kell tenned!

1. Havi részlet, bérlet
Kevesen tudják készpénzzel kifizetni a teljes ingatlan árát, így valószínűleg a következő években rád is vár egy bizonyos havi összeg befizetése, legyen az akár banki törlesztőrészlet, vagy havi bérleti díj. Gondold át, ez menni fog-e éveken keresztül.

2. Ingatlanadó
Ne felejts el tájékozódni az ingatlanod után fizetendő adókról!

3. Tulajdonosi biztosítások
Ha már megvan az ingatlan, szeretnéd biztonságban tudni, ugye? Betörés elleni biztosítás, riasztó, biztonsági berendezések, tűzjelzők, stb. Ne felejtsd el ezt a témakört is átgondolni!

4. Biztosítás

Nem árt, ha biztosítást is kötsz különböző természeti károk esetére is.

5. Közös költség
Ha társasházba költözöl, gondolnod kell a havonta fizetendő társasházi költségekre is: közös költség, szemétszállítási díj, nagyobb felújítások különdíjai, stb.

6. Rezsi
A lakás fenntartásának költségei sokszor - főleg a téli hónapokban - komoly összeget tesznek ki. Tervezd bele havi költségeidbe a víz, a villany, a gáz és az egyéb fenntartási költségek összegeit.

7. Nagyobb javítások és felújítások
Számolj azzal is, hogy évente néhány alkalommal költened kell különböző javításokra, felújításokra, nagyobb beszerzésekre.

8. Általános fenntartás
Az ingatlanod fenntartásához is félre kell tenned. Évenkénti kéményellenőrzés? Vízvezeték szerelő, takarítás? Kis összegekből is szép költség jöhet össze.

9. Kert és medence
Ha kerted - és főleg medencéd - is van, bizony számolnod kell azzal, hogy fenn kell tartanod azt is. Fűnyírás, kertrendezés, ültetés, öntözés, medence fenntartás, stb.

10. Költözés költségei, szükséges új bútorok
A költözést magát sem lehet túl olcsón megúszni: teherautós költöztetés, takarítócég költségei bukkanhatnak fel, miközben szinte biztos, hogy néhány új dolgot is venned kell az új otthonodba.

(Fotó: levo)