Jump to content

Első lakás? Túlélési tanácsok

2015. 04. 03. 18:18

Mindannyian tudjuk, hogy az első önálló lakásba beköltözni izgalmas, ám felelősségteljes és persze nem olcsó dolog.

Ám van néhány tipp, melyekkel segíthetünk pénzt spórolni, miközben lakásod sikkes és trendi lehet.

1. Olcsó faldekor
Ráérsz nyugdíjas korodban igazi műalkotásokat gyűjteni. A falidekort egyelőre oldd meg saját készítésű fotókból, nyomtatott és bekeretezett képekből, csináld magad dekorációkból.
2. Régiség
Sikket és kifinomult eleganciát adhatsz lakásodnak, ha körbenézel nagymamád házában, esetleg a régiségpiacon vagy a bolhapiacon. Meglepően olcsón találhatsz régi, ám szép és klasszikus berendezési tárgyakat és dekorelemeket. Egy kis felújítás pedig még jó móka is lehet!
3. Csinálj magad mindent

Tetszik egy színes kaspó a lakberboltban? Láttál egy jópofa színű széket? Szerezd be olcsóbban, vagy használd fel már meglévő darabjaidat és alakítsd át te magad. A DIY az egyik legjobb dolog a világon!
4. Gondolkodj hosszútávon
Mivel első lakásodban várhatóan nem fogsz örökké letáborozni, olyan bútorokat válassz, amelyeket tovább is tudsz vinni. Kerüld a hatalmas darabok vásárlását, és csak olyan dolgokat vegyél, amelyeket hosszú éveken át szeretni fogsz.
5. Festékszóró mindörökké!

A leglelakottabb bolhapiacról származó bútordarab és gyermekkorod legrégebbi emléke is pillanatok alatt új színt és életet kaphat, ha festékszóróval lefújod.
6. Csak a matracra költs sok pénzt
Ha szoros költségvetésen belül kell megoldanod első otthonod berendezését, egy dologra ne sajnáld a pénzt: ágyad matracára. Ez a legeslegfontosabb! Kényelem, egészség, hosszútáv a kulcsszavak.
7. Rokonok

Ha vannak a közelben rokonaid, kéretőzz be hozzájuk és nézd át a garázsukat, pincéjüket, padlásukat. Az általuk már rég nem használt dolgok között találhatsz olyat, ami neked pont jól jön. Ráadásul újabb darabokat újíthatsz fel, festhetsz át!
8. A tárolás is díszítés

Mivel új lakásod valószínűleg nem túl nagy, fontos a rendezettség. Míg holmijaid többségét próbáld meg elrejteni tárolódobozokba, szekrénybe vagy az ágy alá, addig a kisebb kacatokat állítsd ki. Egy szép nyaklánctartó, vagy a színes körömlakkjaid még jól is fognak mutatni a lakásdekoráció részeként.

(Fotó: popsugar)