Jump to content

Minden, ami a konyhai tisztításhoz kell - 2. rész

2015. 03. 18. 13:09

Ecet, szódabikarbóna, kasztíliai szappan, só, kristályszóda, mosogatószer, illóolaj, víz, citromsav. Ezek a természetes hozzávalók és persze néha egy kis gyümölcshéj elég is ahhoz, hogy egész konyhádat tisztán, fertőtlenítve tartsd, ráadásul mindenféle vegyi adalékot tartalmazó, mesterséges drága tisztítószer nélkül!

1. Mosogatószer és szódabikarbóna = Grillrács tisztító


Keverj össze mosogatószert és szódabikarbónát, hogy pasztaszerű krémet kapj, majd kend az egészet a grillrácsokra és hagyd 15 percen át állni. Utána állj neki, és kezdd el dörzsölni, hogy megszabadulj a zsíros lerakódásokról.

2. Kristályszóda, szódabikarbóna, citromsav és víz = Mosogatógépbe való tabletta


Keverd össze a kristályszódát, a szódabikarbónát és a citromsavat, majd fokozatosan önts hozzá kevés vizet, megvárva, amíg a pezsgés lenyugszik. Adagold a vizet, amíg kemény paszta nem lesz a keverékből, majd adagold a masszát jégkocka tartóba. Figyelj arra, hogy sűrű állagú masszává nyomd össze a keveréket, hogy összeálljon. Hagyd 30 percen át a tartóban pihenni, majd óvatosan szedegesd ki a megkötött tablettákat, és hagyd még egy kicsit száradni őket.

3. Szappan, szódabikarbóna, só és víz = természetes sütőtisztító


Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd annyi vizet adj hozzá, hogy sűrű, krémszerű állaga legyen a tisztítószernek. Kend a sütő belső falaira és rácsaira, és hagyd órákon át, esetleg egész éjjel állni, miközben becsukod a sütő ajtaját. Másnap langyos vízbe áztatott dörzsi szivaccsal kezdd el tisztítani a sütő belsejét, amíg tiszta nem lesz. Végül fújd be desztillált ecettel a területet.

4. Ecet, mosogatószer és illóolaj = Hűtőtisztító


Keverj össze megfelelő arányban ecetet, mosogatószert és csepegtess a folyadékban kedvenc illóolajodból, hogy elnyomja az ecet szúrós illatát. A tisztítószerbe áztatott szivaccsal töröld át üres hűtőd falait, polcait és rácsait.

5. Szódabikarbóna és illóolaj = Hűtőillatosító


Tégy szódabikarbónát egy befőttesüvegbe és csepegtess bele néhány cseppet kedvenc illóolajodból. Helyezd a nyitott üveget a hűtő egyik polcára, és hagyd hogy illatossá tegye az egész hűtőt és megszüntesse a kellemetlen illatokat. Ha frissíteni akarsz az illaton, mindig jöhet néhány csepp illóolaj a szódabikarbónára.

(Fotó: valleymaid)