Jump to content

Takarítási szabályzat lustáknak

2015. 02. 18. 10:35

Nem vagy tisztaságmániás? Utálod a takarítást és nehezen veszed rá magad, hogy alaposan kisuvickolj minden sarkot?íme néhány jótanács neked, ha te is lusta vagy: hogyan kerülheted el a túl gyakori takarítást?

1. Mindennek legyen meg a helye

Ha lusta vagy takarítani, rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg azzal, hogy mindennek helyet találsz otthonodban. Ez nem olyan bonyolult: egyszerűen mindent oda tegyél vissza, ahonnan elvetted. A fegyelmezett rend kisebb káoszt jelent.

2. Minél kevesebb, annál jobb

Minél kevesebb dolgod van otthon (bútorok, ruhák, kacatok, használati tárgyak), annál kevesebbet kell takarítanod és annál nagyobb lesz a rend. Ha utálod a káoszt, csökkentsd a lakásban tartott holmijaid számát, és nem fogod megbánni!

3. Vedd le a cipődet

Milyen egyszerűen hangzik, de tényleg! Ha már az előszobában leveszed a cipődet, jóval kevesebb koszt viszel a lakásba és kevesebbszer kell takarítanod is!

4. Ajtó előtti szőnyeg

A fenti támpont még hatékonyabb, ha van egy ajtószőnyeged. Így mindenki, aki belép a lakásodba, automatikusan megtörli a cipőjét. Esős, latyaakos évszakban ez aranyat érhet!

5. Legyen kézi porszívód

Lusták legjobb barátja a kézi porszívó: kicsi, könnyen használható, bármit felszív és megspórol egy csomó takarítást: akár portalanításra, akár takarításra használod, könnyebb dolgod van, mint nagy behemót testvérével!

6. Takard le a bútorokat

Begyél egy szép ágytakarót, plédet a kanapéra és letörölhető abroszt az étkezőasztalra. Máris kevesebb a kosz és a mocsok, ráadásul egyszerűbb a takarót vagy az abroszt tisztítani, mint az egész bútort!

7. Fertőtlenítő nedves törlőkendő

Legyen a legjobb barátod a háztartásban! Ha lusta vagy minden héten konyhát suvickolni, de azért igényes vagy a tisztaságra: hetente egyszer törölj át minden koszolódó felületet!

8. Ne egyél mindenhol

Ha lusta vagy takarítani, legalább az evésben ne legyél az. Tessék szépen leülni minden étkezésnél az asztalhoz és ott enni. Így nem lesz tiszta ételmorzsa minden bútor, és nem felejted hetekig a bögréidet az éjjeliszekrényen.

9. Gondold át az állattartást

Egy édes kutya vagy egy tündéri macska csodás társ a lakásban, ám azt tudnod kell, hogy az állatok sok kosszal, rendetlenséggel és felelősséggel járnak. Ha nem vagy nagy takarító, gondold át, biztosan szükséges-e otthonodban háziállatot tartani.

10. Oszd fel a házimunkát

Ha lusta vagy mindig takarítani, vedd rá lakótársaidat (akár családod, párod, testvéreid vagy barátaid azok), hogy dolgozzatok ki egy rendszert, amiben mindenki egyenlő arányban vállal házimunkát. Így nem kell annyi mindennel foglalkozni, a rendszer azonban felelősséget és motivációt ad.

(Fotó: myfancyhouse)