Jump to content

Hogyan élj vegyszerektől mentesen? 1.

2015. 01. 03. 12:36

Mai rohanó világunkban, amikor a természetességet felváltotta a mű, az ízeket, az illatokat és a hatékonyságot pedig már szinte csak és kizárólag vegyi úton jelenítik meg, fontos, hogy próbálj meg minél kevesebb vegyszert vinni otthonodba. Természetesen ez nem könnyű, de van néhány tippünk.

Vegyszermentesen élni nem egyszerű és nem is olcsó. Ne törekedj arra, hogy 100%-osan vegyszermentesen éld az életed, mert ez szinte lehetetlen. Ám van néhány tippünk, javaslatunk és támpontunk, hogyan kezd el a vegyszermentes életstílust és mire figyelj.

1. Fokozatosság
Ne cserélj le mindent a háztartásban, amiben vegyszerek vannak, mert kiürül a ház. Lépésről lépésre haladj, eleinte minden kategóriában próbálj ki egy vegyszermentes terméket. Például dobozos tej helyett válts biotejre, egyik rúzsodat cseréld le természetes biokozmetikumra, stb.

2. Biopiac
Zöldséget, gyümölcsöt és más, nem csomagolt élelmiszert vásárolj biopiacon, vagy vegyszert nem használó termelőktől. Lehet, hogy picit drágább, de megéri. Ha igazán jó üzletet akarsz kötni, látogass a biopiacra zárás környékén, mert a termelők ekkor akciózzák le a megmaradt termékeiket.

3. Csináld magad
A háztartáshoz szükséges termékeket próbáld meg magad elkészíteni természetes hozzávalókból. Az interneten számtalan DIY-receptet találsz, akár természetes mosószert, mosogatószert vagy kozmetikumokat szeretnél gyártani.

4. Gyárts otthon vegyszermentes tisztítószereket
Légfrissítő, mosószer, mosogatószer, általános tisztítószer. Csupa olyan termék, melyet otthon is elkészíthetsz a rengeteg vegyszer nélkül. Legyen a barátod a szódabikarbóna, az ecet és a hidrogén-peroxid. Ebből a kombinációból és néhány természetes hozzávalóból szinte mindent el tudsz készíteni könnyedén, gyorsan és sokkal olcsóbban, mint a bolti vegyszerek.

5. Vedd le a cipődet a bejárati ajtó előtt
Ha erre nincs lehetőséged, akkor rögtön az ajtóban, és soha ne járkálj cipővel a lakásban. Nem csak a kosz miatt, hanem azért is, mert cipőd talpára baktériumok, allergén anyagok, méreggel teli vegyszerek tapadnak, melyek észrevétlenül felesleges vegyszereket juttathatnak szervezetedbe, és különösen a kisgyermekek vagy háziállatok szervezetébe, akik többet vannak a földön.

Folyt.köv.

(Fotó: popsugar)