Jump to content

Hogyan tartsd melegen otthonodat télen?

2014. 12. 26. 14:24

Télen rengeteget költünk a fűtésre, ami sokaknak komoly nehézséget jelent. Fontos azonban tudnod, hogy van néhány apró trükk, melyekkel picit csökkentheted a fűtés számlát!

1. Szigetelés

Szakértők szerint a legtöbb hideg a nem jól záródó, rossz szigeteléssel beépített ablakokon jön be a lakásba. Ha nyílászáró cserén gondolkodsz, esetleg felújításon töröd a fejed, érdemes a jó ablakszigetelést is belevenni a költségvetésbe, mert a ráfordított anyagiak később megtérülnek a fűtés számla kapcsán.

2. Okos szellőztetés

Télen is nagyon fontos a szellőztetés, a friss levegő otthonodban, hiszen akár a betegségeket is megelőzheted a levegő folyamatos cseréjével. Télen nem kényelmes szellőztetni, sokan külön-külön nyitják ki az ablakokat a helyiségekben, hogy ne fázzanak meg. Azonban sokkal jobban jársz, ha egyszerre kinyitod az összes helyiség ablakait, hiszen a kereszthuzattal gyorsabban kicserélődik a levegő. Arra a pár percre pedig vegyél fel egy kabátot.

3. Páratartalom

A megfelelő páratartalom biztosítása is elengedhetetlen télen, hiszen ha a fűtéstől nagyon kiszárad a levegő, jobban fogsz fázni, és még egyet tekersz a radiátoron. Figyelj rá, hogy 40-60% között legyen a páratartalom a családi szobákban, a gyerekeknél pedig picit magasabb. Fűtőtestre helyezett párologtatóval sokat segíthetsz!

4. Meleg színek

Akár hiszed, akár nem, a meleg színek növelik a komfort- és hőérzetet. Egy meleg színű fal, de akár piros-narancsos vagy lilás kiegészítők láttán úgy fogod érezni, hogy melegebb van, ha viszont hideg színekkel veszed magad körül, jobban is fogsz fázni.

(Fotó: home-designing.com)