Jump to content

Költözz okosan - 1. rész

2014. 08. 06. 15:00

Költözni általában nagyon jó, hiszen többnyire egy új és jobb otthon vár ránk! Legalábbis mindannyian így szeretnénk. Ám a költözés örömét átveheti a káosz rémálma is, ezért összefoglaltuk a leghasznosabb tanácsokat azok számára, akik költözésre készülnek, hogy minél simábban megúszzák a nehézségeket.

1. Lomtalaníts!
1-2 hónappal a költözés előtt érdemes alaposan átrágni magad a régi ingatlan összes cuccán, hogy tényleg csak azt vidd magaddal az új helyre, amit használni is fogsz. Bútorok, kacatok, ruhák, kamra és garázs: fésülj át mindent és szórd ki vagy ajándékozd el, ami már nem kell, tönkrement, úgyis kicserélnéd vagy csak simán nem használtad az elmúlt 1 évben! Hidd el, sokkal tisztább lesz minden a költözésre!

2. Címkézz!
2-3 héttel a költözés előtt szerezz be minden technikai eszközt, amire szükséged lehet a pakolásnál! Dobozok, zsákok, címkék, filctollak is kellenek majd.

3. Segítség a rendszerezéshez!
Mielőtt nekiállsz minden holmidat bedobozolni, készíts elő a lakás különböző pontjaiba szemetes zsákokat, és nagyobb tálakat. Pakolás közben úgyis találsz egy csomó olyan dolgot, amit nem fogsz magaddal vinni: szemét, papírok, kidobandó apróságok, bútor mögött megtalált limlomok.

4. Kezdd a garázzsal!
Költözéskor mindig kell egy olyan helyiség, ahova rakodhatsz, ahol felhalmozhatod a dobozokat. Erre a legideálisabb hely a garázs, amit a legkevésbé kell használnod ezen időszak alatt. Na de ahhoz, hogy ideális tárolóhely legyen, előbb ki kell ürítened a garázst is!

5. Jöhet a padlás!
Ez hasonló hely, mint a garázs, azzal a különbséggel, hogy ide már nem szeretnél ezerszer visszamászni, miután kiürült. Érdemes fentről lefelé haladva kiüríteni a házat, mert nem csak logikus, de hidd el, felszabadító érzés lesz, amikor tudod, hogy legfelül minden kész.

6. Szekrények, komódok, gardróbok
Ezek után jöhetnek a ruháid és a cipőid. El se hinnéd, mennyi holmit lehet felhalmozni egy olyan helyen, ami el van zárva a kíváncsi szemek elől. Üríts ki minden szekrényt, fiókot, előszoba bútort, komódot. Ha ezen túl vagy, már mindent elviselsz.

7. Fürdőszoba
Jöhet a fürdő! Készülj fel, elképesztő mennyiségű nem használt, üres kozmetikai cuccot fogsz találni, így érdemes kéznél tartani egy nagyobb szemetes zsákot!

Hamarosan folytatjuk!