Jump to content

Hány naponta cseréli az ágyneműt? Most kiderült, milyen gyakran kellene

2023. 02. 15. 13:03

Szakértők elárulják, milyen időközönként kell kimosnunk ágyneműinket, valamint elmondják azt is, milyen kockázattal jár, ha ezt nem tesszük meg.

Számtalan vizsgálat és kutatás létezik az alvás témájában, mely a pihenés mennyiségére, valamint minőségére fókuszál. Viszont az alvás minőségét számtalan tényező befolyásolhatja, köztük az ágyneműk tisztasága is.

Abbas Kanani gyógyszerész a brit Hits Radio egyik műsorában elmondta, hogy a megfelelő higiénia fontos, mert a piszkos ágynemű hozzájárulhat az allergiákhoz, bőrkiütésekhez, asztmához, és megzavarhatja az alvás minőségét.

Danielle Mason, a The Fine Bedding Company ágyneműket forgalmazó vállalat termékfejlesztési vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a felszínen ugyan az ágynemű tisztának tűnhet, azonban mindenféle egészségügyi problémához vezethet, ha nem cserélik rendszeresen. A szakértő ezért az ágynemű cseréjét heti, kétheti rendszerességgel javasolja – írta a Daily Mail. Hozzátette: „Ha vannak háziállatai vagy ha allergiás a poratkára, három-négy naponta kellene cserélnie az ágyneműjét az optimális alvási körülmények érdekében.”

Abbas egyetértett azzal, hogy az ágyneműt legfeljebb kéthetente, de ideális esetben hetente egyszer kell cserélni. Szerinte ez egy általános irányelv, amely az emberek életmódjától függően változhat.

Veronika Matutyte egészségügyi szakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy a hálószoba higiéniája nagyon fontos. Segít megelőzni a baktériumok, kórokozók, fertőzések és betegségek terjedését. Rengeteg egészségügyi probléma adódhat abból, ha túl sokáig hagyja az ágyneműt a matracon.

„Az átlagember körülbelül 227 760 órát tölt élete során alvással, ami 26 évnek felel meg” – jegyzete meg Abbas, felhívva ezzel a figyelmet az ágynemű higiéniájának fontosságára.

Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt?

A szakértők szerint az ágynemű egyes részeit hetente többször kell cserélni – míg más darabokat elég ritkábban mosni:

  • az ágyneműhuzatokat – hetente egyszer,
  • a párnákat – félévente,
  • a matracbetétet, matracvédőt – havonta egyszer,
  • a paplant – háromhavonta egyszer.
(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)