Jump to content

Cedral: a fa szépsége évtizedeken át - változatlanul (X)

2022. 10. 12. 14:00

A természetes fa, mint burkolat - például homlokzaton - mindig népszerű volt. Sokak kedvence azonban köztudottan jelentős karbantartási igénnyel rettent el egyeseket használatától - jogosan. Miként kerülhetjük el az ezzel járó vesződést? Ezt annak is érdemes megnéznie, aki úgy gondolja, a nem eredeti, nem is lehet szép. Ismerje meg a szálcement burkolatot!

A fával történő burkolás - soha el nem múló divat. Népszerűsége ellenére azonba karbantartási igénye sokakat visszatart e természetes anyag használatától. A felületkezelése 3-5 évente egészen biztosan szükséges, így a természetes faanyag használata messziről sem tekinthető tartós vagy energiatakarékos megoldásnak. Természetesség ide vagy oda, az időjárás és más külső hatások rontják a megjelenést, költségbe verve a tulajdonost.

De nem csak szép látványt, védelmet is elvárunk, ha házunk homlokzatáról van szó. Sőt! Ma már az épület szinte összes alkotóeleme esetén az is fontos, hogy azok hozzájáruljanak – ha lehet – az épület energia-háztartásának optimális szintjéhez. Mindezt egyben kínálják évtizedeken keresztül a modern, természetes alapanyagokból készült, famintázatú szálcement burkolati lapok, amelyek minden korábban felsorolt kritériumnak megfelelnek. Legyen szó homogén, vagy visszafogott mintázatú felületről, a Cedral szálcement lapokkal történő burkolás energiatakarékosságából adódóan hosszútávon költséghatékony, ám karbantartásmentessége teszi igazán kézenfekvő választássá. És nyugodtan higgyünk a szemünknek: a Cedral lapok a mű-látszata nélkül keltenek természetes hatást.  Nem utolsó szempont, hogy ezek a burkolatok nem korhadnak, repedeznek, vetemednek, a festék nem pereg le róluk, és évek múltán is épp úgy mutatnak, mint újként. A szálcement nem éghető anyag, így nem csak házunk homlokzatát, de életünket és vagyontárgyainkat is évtizedeken keresztül védeni hivatott.

 

Natúr, vagy pasztell, sötétebb, vagy teltebb – válasszon színeink közül!

Hagyományos vagy játékos? Ha vízszintesen rakjuk fel, a felsők lapolódnak az alsó szálcement lapokra, a klasszikus faburkolat hangulatát idézve. Függőlegesen elhelyezve viszont minden második lap kiemelkedik kissé a síkból, rendhagyó külsőt kölcsönözve a homlokzatnak.

Egy teljesen vakolt épületnek is van olyan része, ami rendszerint fából készül - ez az oromdeszkázat, száldeszkázat, amelyen szintén jól alkalmazhatók a természetessel tökéletesen összetéveszthető szálcement lapok, illetve dekorelemként, vagy ereszburkolatként is vonzzák a tekintetet. Az Eternit kínálatából a Cedral burkolati lapokat itthon kizárólag a CRLT Solution kínálatában érhetjük el. A burkolat színeit tekintve a gyártó lehetőséget kínál arra, hogy a megjelenésnek valóban csak a fantáziánk szabjon határt, hiszen számos szín közül választhatunk, amelyeket kedvünkre kombinálhatunk. Natúr vagy pasztell, sötétebb vagy teltebb, sőt a ma nagyon divatos szürke árnyalati is megtalálhatók a palettán, a faerezetes mintájú burkolatok között. Az előbbivel sima lapokat kombinálva pedig újabb variációk születhetnek.

 

Nézzük az egyes típusokat!

 Cedral Click

A fa mintázatú Cedral Click lap megjelenésében lambériára hajaz, miközben a sima felületű változat inkább modern, minimalista sávos burkolat hatását kelti, így népszerű teljes homlokzatok burkolásának esetében is. Könnyű szerelhetősége praktikus, a végeredmény pedig esztétikus megjelenés.

 Famintás Cedral

A Cedral lapok 3D nyomott felületének mintázata a cédrus erezetére hasonlít, ezzel a fa természetességét és szépségét nyújtja, karbantartás nélkül.

 Sima felületű Cedral

A sima felületű Cedral lapok a sávos homlokzatburkolat szerelmeseinek készült: megjelenésük egyszerű, mégis megfelel a ma trendi minimalista elképzeléseknek. A felület ennek ellenére nem teljesen homogén, így nem kelti a „mű” burkolat hatását, a napsugarak pedig életre keltik a homlokzatot.

 

Teljes rendszerben gondolkodva

A CRLT Solution kínálatában a könnyen szerelhető, vékony homlokzatburkolati rendszerhez egy kézből megvásárolható a burkolatot tartó vázszerkezetet is. A megfelelő rögzítő anyagok és kiegészítő profilok széles skálája minden szerkezethez elérhető. A látszó profilok a burkolattal azonos színben állnak rendelkezésre. A műszaki és kivitelezéshelyi támogatáson kívül logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással kiegészült folyamat színesíti a szolgáltatási palettát.

www.crlt-solution.hu

(Forrás: Szerkesztőség)