Jump to content

A jövő ablakai: okos és szép megoldások (X)

2022. 09. 27. 15:00

A digitalizáció rohamszerű terjedésének köszönhetően a nyílászárók frontján is keresettek lettek a kényelmet szolgáló szép, ugyanakkor okosotthon kompatibilis megoldások. Ezek azonban nem csupán otthoni kényelmünket, hanem környezetünk védelmét is szolgálják egyszerre. Mi a jelen és mi a jövő az ablakok frontján?

Jó példákkal szolgál ezen a területen számos témában a német nyílászáróprofil-gyártó, a GEALAN egy sor innovációja, amelyek köre egyre több digitális fejlesztéssel bővül. Mindez a komfort, energiahatékonyság és fenntarthatóság jegyében.
 

Optimalizált szellőztetés – friss levegőt mindenkinek!

Kevesen gondolják, hogy szellőztetni is sokféleképpen lehet, beszélhetünk többféle szellőztetési típusról. De mik ezek? Mi az alap, az intenzív vagy komfortszellőztetés? Hol, melyik alkalmazása indokolt és mikor?

Az ún. okos szellőztetőrendszer, a GEALAN-CAIRE, német gyártó egyik legújabb innovációja, amely az alapszellőztetést történő kiegészítéstől a teljesen automatizált intenzív szellőztetésig kínál egyedi igényekre szabható megoldásokat. A FLEX, az ARTICO és a SMART különböző feladatra születtek, vegyük sorra a különbségeket!

A FLEX egy passzív szellőzést biztosító kiegészítő, mely az ablakkávára történő illesztéssel segíti elő a friss levegő optimális szintjét. Ebből kifolyólag, az alapszellőzés megfelelő szinten tartásán kívül az egyik legjobb fegyver a penészképződés ellen. A GEALAN-AERCO ezzel szemben egy továbbfejlesztett rendszer, melyet mechanikus páratartalom-érzékelővel került kiegészítésre, így automatizált módon is képes a szellőzés intenzitását a levegő minőségéhez állítani.
 

A csúcsmegoldást a témakörben a GEALAN-CAIRE smart aktív rendszer jelenti, okos kivitelezéssel, amely érzékelők vagy programozhatósága, illetve távolról történő vezérelhetősége révén biztosítja az időzített szellőzést és a levegő szükség szerinti cseréjét. Hasonló módon, mint napjaink okosotthon kiegészítői, a CAIRE is irányítható érintés-érzékelő gombbal, vagy mobiltelefonnal, tablettel alkalmazáson keresztül. Ez az okos szellőztetőrendszer könnyen építhető homlokzati frontokba, stílusos megjelenésű kivitelben, vagy szigetelés alatt rejtett beépítési lehetőséggel, mely esetben csak a szellőzőfedél rácsai láthatók közvetlenül a nyílászáró kerete melletti falon.

Okos, ugyanakkor szép is!

Ezek a szellőztető megoldások tökéletesen beleillenek egy modern ablak látványába. Kivételesen szépek a GEALAN-acrylcolor technológiával felületkezelt rendszerek, amely egy portaszító, ún. PMMA (műanyag és akrilüveg keverék) bevonatot képez az alapprofilon, így könnyen tisztítható, ugyanakkor rendkívül karcálló és ellenáll az időjárás viszontagságainak is.

Ezzel egy időben GEALAN az összes profilrendszeréhez kínál vagy hamarosan bevezet acrylcolor kezelésű felületet, különböző, akár selyemfényű, akár metálpigmentes színekkel. Az egyik letisztult, ám mégis sokoldalú termékcsaládja a GEALAN-LINEAR. Egyenes vonalai, szögletes élei tökéletesen passzolnak napjaink építészeti trendjeihez. De remek választás a GEALAN-KUBUS is e téren, amely a dizájner ablakok keretrendszere, nagy, látszó üvegfelület lehetőségét biztosítva az beépítési térben, hiszen a keskeny kereteknek köszönhetően választható gyakorlatilag szinte láthatatlan oldalprofillal. A GEALAN-LINEAR, csak úgy, mint a GEALAN-KUBUS rendkívül nagy segítség lehet az energiahatékonyság növelésében is, hiszen szintén a cég által fejlesztett gyárilag integrált szigetelőréteggel és szárazragasztási technológiával magasabb hőmegtartási és szigetelési értékeket érnek el. Ezt az alaptulajdonságot már csak tovább fokozza egy többkamrás profilkialakítás.

A szemet gyönyörködtető és műszakilag jól megtervezett kivitelezés egyúttal a kényelmet is szolgálja. Az okos rendszerek irányításához olyan alkalmazások és háttértámogatások társulnak, mint a TEXINO, amely két élvonalbeli szolgáltató digitális otthonvezérlési eszközeit ötvözi. Ennek segítségével otthonunkban vagy akár munkakörnyezetünkben mindig biztosított lehet a friss levegő, vagy akár a megfelelő szobahőmérséklet is. Ez hosszútávon egészségesebb beltéri levegőminőséget jelent, hiszen így a baktériumok és penészgombák is kisebb valószínűséggel költöznek be.

Gyönyörű eredmény, megbízható forrás

Léteznek profilrendszerek tehát, amelyek sokoldalú és hosszútávú megoldást nyújtanak mind kényelmi, mind műszaki vagy kivitelezési igényekre. Mi sem támasztja ezt jobban alá, mint hogy a GEALAN S 9000-es rendszere immáron kereken 10 éve a portfólió állandó szereplője, mi több, a GEALAN legsokoldalúbb, megújulni képes fejlesztése. Azonban az említettek mellett ezek a keretek nemcsak szépek és energiahatékonyak, de megbízható, környezetkímélő termelésből származnak. A GEALAN cégcsoport fennállása óta nagy figyelmet fordít a fenntartható megoldások megtalálására és alkalmazására. Ennek érdekében a keretek nagy arányban tartalmaznak régi profilokból származó újrahasznosított anyagokat, ugyanakkor környezetkímélő, megújuló energiaforrásból fedezik a gyártáshoz szükséges áramellátást is.

Még több okos és környezetbarát megoldás a GEALAN-tól: Gealan innovatív rendszerek

(Forrás: Szerkesztőség)