Jump to content

Túlzott napfény és éjszakai rovarok? Így védekezz a tetőtérben! (X)

2022. 09. 09. 13:00

Milyen különböző, ugyanakkor pénztárcabarát opciók léteznek a tetőtéri zavaró hőség és fény elleni védelemre? Alábbiakban összefoglaltuk A-Z-ig a tetőablakok beltéren alkalmazható fény és hő elleni kiegészítő védelmi lehetőségeit!

A tetőszerkezeteket sokkal közvetlenebbül érő napfény, évszaktól majdhogynem függetlenül képes felmelegíteni a tetőtérben kialakított lakrészeket. A hő és a fény egyaránt tud ezekben az emeleti helyiségekben zavaróvá válni.

Akár a nappali direkt napfény, akár az éjszakai friss levegő beengedése problémás lehet – ez utóbbi sokszor a tetőablak és a sötétedéskor feltűnő bogarakat, szúnyogokat távoltartó hálók kényelmetlen egyidejű használata miatt. Ha árnyékolási és szúnyogháló megoldásokat keres, segítünk, hogy megtalálhassa a legjobbat!

 

Belső kiegészítők fényszabályozásra

Ahogy a tetőablakon kívül elhelyezett kiegészítőknek döntően a hő blokkolása a rendeltetése, úgy a belső oldalra helyezhető tartozékok elsődleges szerepe a fényszűrés, illetve a zavaró betolakodók kívül tartása. A beltéri árnyékolók a napfény finomszűrése és teljes kizárása mellett azonban otthonunk belső terének összképével is remekül képesek harmonizálni. Erre a legköltséghatékonyabb lehetőség a Roto pliszéanyagú harmonikarolója, amely lágyan gátolja a napfény zavaró erejét, illetve az esetlegesen kintről érkező kíváncsi tekinteteket. A kiegészítő az elegáns alapszínek mellett - mint fehér, szürke és bézs – extrémebb árnyalatokban is elérhető, így akár felnőttek, akár fiatalabb generációk élettereiben jól alkalmazhatók.

Hasonlóképp praktikus és gyorsan felszerelhető megoldás a reluxa. A Roto esetében ezek a lamellás szerkezetek tekerőgombbal állíthatók, amellyel nem csak a világosságot, de a belátási szöget is szabályozhatjuk. Ugyanakkor, hasznos tulajdonságuk, hogy nedvességtűrő képességük miatt alkalmazhatjuk őket magas páratartalomra hajlamosabb helyiségekben is, mint a konyha, vagy fürdőszoba.

Tetőablakokra azonban a Roto kínál olyan árnyékolókat is, amelyek erősebb fényszűrést garantálnak, mint például a standard roló, melynek bár anyaga fényáteresztő, mégis hatékonyan árnyékol, mindezek mellett pedig könnyen, kényelmesen felhelyezhető bármely Roto tetőablakra. A roló három állásban rögzíthető, könnyen kezelhető, még nehezen elérhető ablak esetében is, hiszen ilyenkor egy teleszkópos bot áll a rendelkezésünkre a szerkezet működtetésére. Kinézet szempontjából elegánsabb opciónak tekinthető rolók „exclusiv” kategóriás termékcsaládja, mely megjelenése mellett több magasságbeli rögzíthetőségi lehetőséget nyújt, továbbá elérhető „smart home ready” elektromos verzióban is.

Sötétítés hatékonyan

Az árnyékolás mellett a Roto-nak van megoldása a fény teljes kizárására is. Akár délutáni alvásról, akár prezentáció kivetítéséről van szó irodai környezetben, mindegyik helyzet megkívánja a fényforrások blokkolását. A gyártó pontosan ezt tartotta szem előtt, amikor kialakította a fényzáró bevonattal ellátott vezetősínben futó rendszerét, mely az árnyékoló termékcsaládhoz hasonlóan nagyon egyszerűen kezelhető. A belső fényzáró rolók tetszőleges magasságban rögzíthetők az ablakkeretre, nehezen elérhető nyílászáró esetében szintén teleszkópos bottal működtethető, de okosrendszerhez csatlakoztatható elektromos vezérlésű kivitel is létezik.

 

Frissítő, hűs levegő problémamentesen

A tetőtéri helyiségekre egyöntetűen igaz, hogy sokkal gyorsabb mértékben melegszenek fel, mint a földszinti helyiségek, ugyanakkor fordítva is igaz, hogy a lehűlés is lassabban történik, főként a nyári, késő nyári időszakban. Ahhoz, hogy a szükséges ideig zavartalanul kiszellőzhessen a szoba kompakt, könnyen kezelhető megoldásra van szükségünk, amely alkalmazkodik a tetőablak tulajdonságaihoz. Ilyenek a Roto praktikus szúnyoghálói, amelyek nem akadályozzák a különböző ablakállásokat, még a billenő modell esetén is teljes mértékben nyílni tud az ablak. A hálóhoz tartozó sín a káva belső részén kerül rögzítésre, ennek a mélységét használják ki a Roto tetőablakok nyitáskor. Ennek segítségével a friss levegő beengedése a bogarak és szúnyogok beférkőzése nélkül kivitelezhető. Abban az esetben, amikor nappal is hasonló okból szeretnénk védekezni, ezzel egyidejűleg nem szeretnénk mellőzni az ablakokon keresztüli tiszta kilátás élményét, a Roto kompromisszummentes megoldást kínál. A hálóik ugyanis ún. „Transpatec” anyagból készülnek, amelyek vékony, szinte láthatatlan pajzsot képeznek az ablakon, ezzel egyidőben pedig 40%-kal hatékonyabbak légáteresztés terén a hagyományos szúnyoghálókkal szemben, így a friss levegőt soha nem kell nélkülözni.

Ismerje meg a Roto tetőablak-kiegészítő termékeit: Roto kiegészítők

(Forrás: Szerkesztőség)