Jump to content

Energiamegtakarító felújítás tetőn és homlokzaton Palával, kerámiával vagy fémmel (X)

2022. 08. 23. 14:40

Építkezés vagy felújítás - annak, aki erre pénzt tud áldozni, ma nem az esztétika az elsődleges szempont. Az energiatakarossági felújítások kora visszavonhatatlanul beköszöntött.

Csekély karbantartási igény, megbízhatóság, de főleg a minél kevesebb szükséges energiafelhasználás. Mielőtt a megoldásokra rátérnénk, jöjjön egy rövid időutazás, ami megmutatja, ez régen közel sem volt így.

Ötven évvel ez előtt családi házak kivitelezésénél igyekeztek kihozni a maximumot az egyhangú, kőporos felületképzés „művészetéből”, hogy büszkén mondhassák: szebb, mint a szomszédé. 10-20 évvel később viszont az új homlokzatszigetelő rendszerek jelentek meg, a több száz homlokzati szín világával bővülve. Mindezek ellenére ekkor még továbbra is a megjelenés dominált egy átlagos családi ház kivitelezését illetően. Pedig egy homlokzat számos más feladatot is ellát: hőszigetelés, védelem az időjárástól, külső behatásoktól, esetleg tűztől. 

A tetőfedő anyag kiválasztásánál is a megjelenés dominált, éppen ezért számos városon, falun keresztül végighaladva még laikus szemmel is nehéz korszerűnek látni az utca megoldásait. Igen, ez a palatető. Amely nem csupán látványában, de műszaki állapotát tekintve is rég elavultnak bizonyul, ráadásul azbeszt tartalma nem csak a környezetre, de az egészségre is káros hatással van. Pedig mindez természetes alapanyagokkal könnyen kivitelezhető volna. Mutatjuk, hogyan!

Évtizedek óta léteznek olyan homlokzati burkoló- vagy tetőfedő anyagok, amelyek fontos előnye, hogy általában jól ellenállnak a szélsőséges időjárásnak: fagyásnak, olvadásnak, forróságnak, intenzív esőzésnek, szélnek, mindemellett nem korhadnak, nem is gombásodnak. Ilyenek a modern szálcement anyagok, a fémburkolatok, vagy akár a kerámia. Felületük tisztítása könnyen megoldható: a por és a levegőszennyezettség okozta kosz vizes szivaccsal pillanatok alatt eltávolítható. De ami ennél érdekes, használatukkal az ún. szerelt átszellőztetett homlokzatok építhetők, amelyek épületszerkezetileg igen jó hatásfokkal járulnak hozzá az épület energiatakarékos működéséhez. 

A szerelt homlokzat: szép is, jó is

Mutatjuk, a szerelt homlokzatburkolatokban rejlő, a látványon túlmutató megannyi lehetőségét.

A szálcement, elődje rosszhíre ellenére, ma már olyan természetes anyagokból készül, hogy ennek eredményeképpen semmilyen, az egészségre ártalmas anyagösszetevőt nem tartalmaz.

Figyelem! Fontos! Ez a pala, már nem az a pala!

Felhasználását tekintve az elegáns, vékony szálcement pala akár tetőfedőanyagként, akár homlokzatburkolatként alkalmas pajzsként védeni a külső behatások ellen. A szóban forgó szálcement burkolat sokoldalúsága kiselemességéből adódóan rugalmasságán túl színeiben és formálhatóságában is megmutatkozik, amely nem csak az épület kialakításához, de a megrendelő pénztárcájához is könnyedén igazodik. A kiselemes palával megvalósítható fedési módokat illetően az angol, francia, svájci, német és magyar fedések árnyalhatják az épület hangulatát.

Azonban nagytáblás kivitelben is élvezhetjük a szálcement előnyeit. Ennek és kerámia változatának használata rendkívül régre nyúl vissza, mégis ezek az évtizedes innovációból született anyagok a modern építészet kedvelt eszközei, felhasználásuk pedig fénykorát éli. Természetesen egyre több figyelemmel körül övezett környezettudatosság mellé társul az úgynevezett átforduló homlokzatú épületek lenyűgöző látványa, ahol a tetőfedés anyaga a homlokzaton folytatódik, vagy éppen fordítva.

És ha már energiatakarékosság: az említett homlokzatburkolat sorban következő előnyös tulajdonsága a hosszú élettartama alatti csekély karbantartási idő, amely a sokak által kevésbé ismert úgynevezett átszellőztetett homlokzat technikájával párosul, így jótékony hatást gyakorolva az épület takarékos energiaellátására. Röviden összefoglalva tehát az épület tartószerkezeti feladatait ellátó falazatára (téglára, betonra) egy úgynevezett konzolrendszerrel rögzítik fel a burkolatot, amely lehet szálcement, kerámia vagy fém anyagú is. A kettő között kialakuló légrés mellé kerül a választható vastagságú hőszigetelés, amely az épület homlokzatának szellőztetését is segíti, így védekezve a nyári felmelegedés ellen. Ez a megoldás tehát hozzájárul az épület környezetbarát és takarékos üzemeltetéséhez, e mellett mind a téli mind a nyári hővédelemben jó szolgálatot tesz.

És ez még nem minden. A vizesedésre hajlamos falak, vagy épületek hideg, északi falainak, esetleg csapóesőnek vagy más természeti behatásoknak jobban kitett épületrészek számára is hasznos lehet, utólagosan megépített burkolataként. 

Szálcement a fa látványával: természetese természetes

Nem mindenkinek áll közel a szívéhez az, ha egy anyag „csak” valamilyen hatású, például ha fát utánoz. A szálcement lapok azonban olyannyira megtévesztően hozzák az eredetiség látványát, hogy ember legyen a talpán, aki képes megkülönböztetni a kettőt. Nem érdemes elmenni amellett sem, hogy a szálcement lapok nem vetemednek, korhadnak, repedeznek, de még a festék sem tud leperegni róluk, ezért karbantartásra nincs szükség, nem beszélve a biztonságról, ugyanis az anyag nem éghető. Azzal, hogy „mű hatású” szintén aligha lehetne megvádolni a szóban forgó burkolatot, ugyanis ha szálcementről, akkor egy teljes mértékig természetes alapanyagról beszélünk. Formálhatóságát illetően könnyen elengedhetjük fantáziánkat: gondolkodhatunk homogén felületekben, rusztikus vagy éppen 3D-s megjelenésben, nagyobb és kisebb táblás kialakításokban, vízszintes vagy függőleges táblakiosztásban, vagy akár egyedi elemek, sokszögek felhasználásában. Színeiben pedig határ akár a csillagos ég. Nem véletlen, hogy a szálcementre inkább jellemző szürkés színek kiegészültek a kerámiánál használatos melegebb árnyalatokkal. A fémek estén is hasonló a helyzet, ezért és a szálcement anyagok darabolhatóságának vagy független fugakiosztásának eredményeképp az építész tervezési szabadsága szinte korlátlan. 

Találja meg az Ön igényeinek megfelelő tetőfedő vagy homlokzatburkolati anyagot, legyen szó szálcementről, alumíniumról vagy fémről, illetve kerámiáról! Nézzen szét kínálatunkban!

www.crlt-solution.hu

(Forrás: Szerkesztőség)