Jump to content

Közel harmadával ugrott meg a háztartási gépek eladása az szja-visszatérítés miatt

2022. 02. 15. 15:51

Az eMAG-Extreme Digital négy kategóriában tapasztalta az eladások növekedését a gyermeket nevelő családoknak járó személyijövedelemadó-visszatérítések folyósítása nyomán. A háztartási gépek, számítógépek, mobiltelefonok és lakberendezési cikkek forgalma ugrott meg jelentősen a hibrid modellben működő online kereskedésnél.

Bár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2022. február 10-én kezdte el a családi szja-visszatérítések automatikus folyósítását a gyermeket nevelő családoknak, de az eMAG-Extreme Digital értékesítési adatai alapján már február 8-tól érezhetően emelkedtek az eladások négy termékkategóriában.  Az adóvisszatérítési program azonnali hatása nem meglepő, hiszen az eMAG.hu-n közel négymillió termék között lehet válogatni, kézenfekvő beszerzési forrás a családok számára.

A legnagyobb mértékben, több mint 27 százalékkal a mobiltelefonok eladása emelkedett, a készülékek átlagos bruttó eladási ára pedig 6 százalékkal nőtt február 8. és 13. között a megelőző napokhoz képest. Mivel az eMAG-Extreme Digitalnál is elérhető állami 2G/3G mobilcsere-program február 14-én indult, ennek hatását még nem tükrözik a fenti számok.

Közel 27 százalékkal nőtt a háztartási nagygépek eladása is ebben az időszakban: a legtöbben mosó- és szárítógépet vagy tűzhelyet, illetve hűtőszekrényt vagy fagyasztót vásároltak. E kategóriák esetében az átlagos eladási ár minimálisan, 2 százalék körül emelkedett az adóvisszatérítések nyomán.

A notebookok esetén több mint 14 százalékos, a tableteknél  közel 12 százalékos, az asztali PC-k esetében pedig 5 százalék feletti növekedést tapasztalt az eMAG-Extreme Digital. A három kategória közül egyértelműen a laptopok és a tabletekből fogyott a legtöbb, az átlagos eladási ár viszont csak az asztali PC-k esetében emelkedett (több mint 7 százalékkal), a notebookok átlagos eladási ára lényegében stagnált, a tableteké esetében kicsivel csökkent az előző napokhoz képest.

Az otthon és lakberendezés kategórián belül az eMAG-Extreme Digital ugyancsak közel 27 százalékos növekedést tapasztalt az eladott mennyiségben, és a bruttó árbevétel is több mint 28 százalékkal nőtt a megelőző napokhoz képest. A legtöbben szobatextíliát, szőnyeget, nappali vagy irodai bútort, illetve főzőedényeket vásároltak.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)