Jump to content

Napfényes tetőtér

2021. 10. 05. 23:26

Egy tetőtér lehet a ház legkritikusabb és egyben leghangulatosabb pontja. Ez főleg kialakításán múlik, amelyben a beáradó fény döntő szerepet játszik. A tető alatt kialakított élettér minőségéhez tehát vitathatatlanul hozzájárul egy jól kiválasztott tetőablak. (X)

A régen inkább sötétnek vagy kényelmetlennek titulált tetőtér, ami nyáron túl meleg, télen hideg, már a múlté, néhány módosítással könnyen lehet a ház egyik hangulatos pontja. A tetőtérrel kapcsolatosan régóta berögződött negatív tapasztalatok az energiapazarló és korszerűtlen kialakításra vezethetők vissza, amit egy tetőablak kicserélésével nem lehet egy csapásra elfelejteni. Annak érdekében, hogy „más megvilágításba” kerüljön a tetőtér, már csak a tetőablakokok között is több válogathatunk: a korszerű standardtól az okos megoldásokig, és az akár csoportosan beépített hatalmas tetőmegnyitásokig számos inpiráló ötlettel tlaálkozhatunk.

A következőkben mutatunk pár példát az otthonos és kényelmes tetőtér kialakítására, és adunk tippeket is a megfelelő ablak kiválasztásához.

Napfényes nappali

A világos nappali sokak álma, de ha a helyiség a tetőtérben van, ez elsőre megvalósíthatatlannak tűnik. Holott nem kell mindig nagy átalakításra gondolni: egy csoportos beépítés vagy egy térdfalas ablak tökéletes megoldás lehet, amely felfelé és oldalirányba is kinyitja a teret. A nappali jórészt minden otthonban központi helyet foglal el, egy tetőtérben azonban az oldalfalakat metsző, lefelé tartó tetősík a szűkösség érzetét keltheti. Akár kettő vagy négy tetőablak egymás mellett vagy alatt történő beépítése, tágasabb tereket és sokkal több fényt biztosít, mint egy hagyományos ablak. A Roto tetőtéri ablakok kiválóan kombinálhatók az ún. térdfal ablakokkal, így jelentősen javul a kilátás és megnövekszik a beáradó fény mennyisége is. Ez kompakt és exkluzív megoldás egyben, ahol az ablak a padló szintjétől egészen a mennyezetig érhet. Ha pedig a túlzott napfénymennyiség zavarná a tévézést vagy a mindennapok tevékenységeit, a Roto árnyékolóival eldöntheti, mikor és mennyi fényt enged be. Ezek a praktikus elemek akár automatizáltan motorral, gombnyomással is vezérelhetők, így amellett, hogy esztétikusak, még hasznosak is.

Gyerekszoba biztonságban

A gyerekek eleve imádják a tetőtér kuckós hangulatát, így nekik nem nehéz örömet szerezni azzal, hogy ha gyerekszoba ebben a térben kap helyet. A szülőket gyakran tölti el aggodalom a kicsik által elérhető tetőablak ötlete hallatán, mert tudják, ha a gyerek eléri a kilincset, akkor azt használni is fogja. Azonban számos olyan megoldás létezik a kalandvágyó gyerekek védelmére, amik eloszlathatják ezeket az aggályokat. Például egyes modellek nyitását rejtett motorok végzik, amik kapcsolóval, távirányítóval vagy okostelefonról vezérelhetők, és így megoldható, hogy a gyerek ne „tehesse rá a kezét” a vezérlésre. Végül pedig a jól bevált, kulccsal zárható modellek is alkalmazhatók azért, hogy a gyermek biztonságban, a szülők pedig nyugalomban lehessenek.

Fényárban úszó fürdőszoba

A fürdőszoba jellemzően nem a lakás legtágasabb tere, és gyakori, hogy ezekből a helyiségekből hiányzik a természetes fény is. Egy tetőtérben, ahol még kisebb hasznos térrel kell gazdálkodnunk, egy fürdőszoba kialakítása még több problémát okozhat. Sőt, ott a szellőztetés is nélkülözhetetlen. A megfelelő tetőablakkal nemcsak világosabb lehet a fürdőszoba, de egy felnyíló nyitásmódú modellel akár több teret is nyerhetünk, így szellőztetéskor is marad hasznos helyünk. Akár a résszellőzővel ellátott ablakok is jó megoldást jelenthetnek – a friss levegő mindig garantált.

Válassza ki tetőtéri ablakát egyszerűen!

Helyiségtől, mérettől és elosztástól függetlenül a Roto látványos és kompakt megoldásokat kínál akár csoportos beépítéssel, térdfalablak vagy a helyiséghez illeszkedő nyitási móddal ellátott modelljeivel. Ha már meglévő tetőtéri ablakunkat szeretnénk lecserélni, és nem tudjuk, hogy a méretek tekintetében melyik illik a régi helyére, a Roto oldalán erre is találunk megoldást: három kattintással eljuthatunk a megfelelő modellhez. Ha bármilyen kérdés felmerül, azonnal érkezik a segítség a modern tetőablakok közötti eligazodásban, de árajánlatot is kaphatunk.

A Roto ablakcsere oldalát.

További információ a Roto oldalán: https://www.rototetoablak.hu/ablakcsere

(Forrás: Szerkesztőség)