Jump to content

Mesterséges intelligencia leplezheti le a betolakodókat

2021. 06. 25. 12:50

Biztosan mindenki látott már olyan filmeket, amelyekben a bűnelkövetőt rögzítő biztonsági kamerás felvételeket elemezték a rendőrök és a nyomozók. A legújabb fejlesztések ezt az elemző munkát könnyíthetik meg a mesterséges intelligencia segítségével. 

„A mi megoldásunk alapvetően egy valós idejű – real time – rendszer. Jelen pillanatban a biztonságtechnikai iparágban az egyik legnagyobb probléma, hogy nagyon sok az úgynevezett false alarm, vagyis a téves riasztás. A piacon lévő rendszerek többnyire viszonylag egyszerűbb mozgásdetekcióhoz hasonló mechanizmusokkal működnek, emiatt nagyon sok emberi munka a hibás riasztások manuális validálása. Az U-alarm abban jelent továbblépést, hogy mi a mesterséges intelligencia legújabb eredményeit használjuk. Mindez pedig lehetővé teszi, hogy a szoftverünk a kameraképeken meg tudja állapítani, hogy ténylegesen egy ember vagy éppen egy állat látható, netán az erős szél fújja a fákat. Ezáltal pedig le tudjuk csökkenteni a hibás riasztásokat, így ténylegesen csak a valós eseményekre koncentrálhatnak az elemzők” – foglalta össze az Ultinous Zrt. ügyvezető igazgatója a Trend FM műsorában.

Balogh György hozzátette: az U-alarmba különböző riasztási, úgynevezett alerting logikákat lehet beépíteni, amely lehet például kerítés- vagy határvédelem. A hibás riasztási arány az eddigi méréseik alapján nagyon kicsi, ráadásul bonyolultabb riasztások beállítására is van lehetőség. Ilyen lehet például, amikor csak bizonyos személyek jöhetnek be egy adott területre. Ha a kamera nem látja beazonosíthatóan az illető arcát, akkor ismeretlen személyként kezeli, és azonnal küld egy értesítést.

Mi zavarja meg a hagyományos a kamerákat?

Az egyik leggyakoribb oknak a szélsőséges időjárási viszonyok számítanak. Vannak rendszerek, amelyek például esőben, erős szélfúvásnál nem működnek jól, vagy ha sok állat van a környéken, ekkor is a kevésbé kifinomult mozgásdetekció folyamatosan produkálhatja a hibás riasztásokat. Továbbá a fények és árnyékok is okozhatnak téves észleléseket, ha például egy közeli útról bevilágítanak az autók lámpái.

Piaci robbanást hozhat az AI

„Ez az iparág nagyon konzervatív. A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása jelenleg még csak egy-két százalék körül van ezekben a rendszerekben. Ugyanakkor az elmúlt évek látványos trendje, hogy gyakorlatilag szinte exponenciális fejlődés zajlik a képfeldolgozás területén. Ma már elérhetők olyan pontosságú programok, amelyek 4-5 évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek voltak. Arra számítok, hogy ezen a területen idén fog várhatóan áttörést hozni a mesterséges intelligencia” – véli Ultinous Zrt. ügyvezető igazgatója.

„Az U-alarm titka az, hogy úgynevezett deep learning – mélytanulási – modellek vannak benne. Ezeket úgy képzeljük el, mint egy olyan elemzés, amely az emberi agyhoz hasonlóan működik, tehát nagyon sok rétegen megy keresztül az információ egyre absztraktabb formában. Sőt, nagyon nagy – akár 500 millió – paraméterszámú modellekről is beszélhetünk. Ezeknek az osztályozási pontossága is folyamatosan javul, és most már elérik azt a szintet is, amikor az ember nem, de a gép meg tudja mondani, hogy egy ember látható a sötétben, vagy sem” – fejtette ki Balogh György.

Hat országban tesztelik

Jelen pillanatban a piaci bevezetés fázisában van a termékük, amelyet jelenleg 6 országban 15 partnercég tesztel különböző éles helyzetekben. „Például Svédországban az egyik kocsiszínben gyakori probléma, hogy a metrókocsikat összefirkálják. A szerelvények emiatt kiesnek a forgalomból, és a graffitik eltávolítása is óriási költséget jelent. A rendszerünknek 400 méter sugarú körben kell éjszaka megfigyelnie a kijelölt területet. Az U-alarmmal nagyon jól meg tudtuk oldani a problémát. Egy háromkomponensű rendszerről van szó: először egy radar jelzi az észlelt mozgást, majd egy PTZ biztonsági kamera zoomol rá az adott területre. Végül pedig a mi szoftverünk klasszifikálja, hogy milyen eseményről van szó. A fejlesztés eredményességét mutatja, hogy gyakorlatilag nullára sikerült lecsökkentenünk a korábban napi 100 hibás riasztást” – emelte ki Balogh György.

A cég a security és safety iparágat célozza a fejlesztésével. Jelenleg a rövid távú céljuk, hogy a piaci bevezetés alatt lévő U-alarm forgalmazása elinduljon. A szoftverük további fontos előnyének tartják, hogy nagyon gyorsan telepíthető meglévő biztonsági rendszerek mellé is. A piaci lehetőségeket mutatja, hogy jelenleg körülbelül 700 millió kamerarendszer működik világszerte. Az U-alarm minden IP kamerával kompatibilis, így a szakember becslése szerint a magyarországi kamerarendszerek több mint 50 százalékával együtt tudna működni - írja az iotzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hazesotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)