Jump to content

Okosméréssel a fenntarthatóságért

2019. 12. 04. 16:30

A Dolgok Internete is fontos eleme lehet a különféle vállalati fenntarthatósági modelleknek, a segítségével erőforrást és pénzt megtakarító cégek ily módon is mérsékelhetik az általuk okozott környezetterhelést. Az IoT Agenda hét olyan területet mutat be, ahol ez megvalósulni látszik.

Okoshálózatok

Az intelligens energiaelosztási rendszerek segítségével a közműszolgáltatók még hatékonyabban működtethetik és távolról monitorozhatják a hálózatot. Menedzselhetik az áram elosztását, áramszünet esetén pedig átirányíthatják annak útját. A rendelkezésre álló és az igényelt mennyiség függvényében arányosíthatják a villamos energiát, ami különösen akkor lehet hasznos, ha olyan megújuló, nem egyenletesen vagy folyamatosan termelődő áramforrásokról van szó, mint a nap-, a szél- vagy a vízenergia.

Az okosotthonok vagy okosépületek lakói az energiahasználatukról kapott transzparens visszajelzések segítségével alakíthatnak felhasználási szokásaikon, így csökkentve számlájuk végösszegét.

Az Environmental Defense Fund szerint az okoshálózatok (smart grid) az energiaipar által kibocsátott légszennyezést akár 30 százalékkal is csökkenthetik. Az amerikai szervezet szerint a megújuló energiának az intelligens rendszerek által lehetővé tett felhasználásával elérhető megtakarítás megegyezik 70 millió autós utazás energiaszükségletével.

Intelligens mérők

Az okoshálózatok „lelkét” adó mérők havi leolvasás helyett valós időben mutatják az áram-, gáz- és vízfogyasztási adatokat. Ez lehetővé teszi, hogy a cégek és a lakossági felhasználók tudatosabban hozhassák meg a fogyasztással kapcsolatos döntéseiket és alakíthassanak a használattal kapcsolatos szokásaikon, mindezzel pénzt megtakarítva és csökkentve szénlábnyomukat.

A szolgáltatók szintén profitálhatnak a rendszer használatából; a távoli irányítás révén gyorsabban reagálhatnak a felmerülő problémákra, és elvégezhetik a szükséges karbantartásokat. Az időszaki leolvasások szükségtelenné válása pedig a többi között alkalmazottaik üzemanyag-költségeit is csökkenti.

Egyes vizsgálati statisztikák szerint az okoshálózatok valós idejű adatai miatt megváltozott szokások akár 40 százalékkal is mérsékelhetik a kereskedelmi- és irodaépületek energiafelhasználását - írja az iotzona.hu.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)