Jump to content

A kék és az ünnep nem fér össze!

2019. 11. 30. 17:35

A meghitt karácsonyi hangulat és a kék szín nem összeegyeztethető több tanulmány szerint sem.

Depressziós hangulatot áraszt a kék szín

A kék különböző árnyalatai más és más hatást váltanak ki belőlünk. Az azúrkék a végtelen tengert juttatja az eszünkbe, és a szabadság érzését sugározza, míg a világoskéket az égbolttal kapcsoljuk össze, és a végtelenséget jelenti. Ezzel szemben a sötétkék árnyalatait a szomorúsággal és a depresszióval hozzák kapcsolatba. Így jobb minél kevesebb karácsonyi díszt beszerezni ebben az árnyalatban. A kék szín napjaink rohanó világában pedig negatív tartalmat is kapott. A rendőr- és mentőautók villogó lámpája vagy a kirakatok néha már-már zavaró fénye is beugorhat róla egyeseknek.

Aranycsengettyű, vörös gömb és örökzöld karácsonyfa

A karácsony klasszikus színei az arany, a piros és a zöld, illetve a hó fehérségét és tisztaságát idéző fehér. Az arany az egyik legnemesebb szín, gyógyító és regeneráló hatást tulajdonítanak neki. A kényeztetés és a pompa érzetét kelti, minden korban a fényűzés szimbóluma volt. A középkori művészetben a mennyei szférával azonosították. Számos kultúrában a Nappal és annak erejével azonosították.

A vörös szín az egyik legmarkánsabb eleme az ünnepnek. Bár pszichológiai kutatások szerint ez a legagresszívabb szín, mégsem tudnánk nélküle elképzelni a karácsonyi időszakot. A szakemberek szerint azért kötjük hozzá az erőszakosságot, mert a vérünk is vörös. A régi kor vadászai skarlát festékkel kenték be testüket mielőtt elindultak portyáikra, hogy fokozzák a harci kedvüket. Napjainkra a vörös szín jelentése finomodott. A szerelem, a szeretet és a melegség szimbóluma lett.

Azonban nem a fenti jelentése miatt lett a szeretet ünnepének szerves része. A történészek szerint már Kr. u. 336-ban ez volt a keresztény karácsonyi liturgia egyik színe. A kutatások arra jutottak, hogy a piros a tudás almájára utalt eredetileg. A karácsonyfákra aggatott vörös gömbök így azt a reményt fejezik ki, hogy az emberiség egy nap még visszajuthat a paradicsomba.

A zöld szín a történelem során mindig az életet szimbolizálta. A hűvös téli idő beálltával csak az örökzöldek maradtak „talpon”, így az emberek mágikus erőt tulajdonítottak ezeknek a növényeknek és a zöld színnek is. A zöld és a piros szín a keresztény kultúrkörben együtt Jézus feltámadását szimbolizálja - írta a hirado.hu egy két évvel ezelőtti cikkében. 

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)