Jump to content

Modern skandináv lakberendezés, ez a nordichome.hu

2019. 11. 25. 08:00

Sok embernek a skandináv lakberendezésről ez ugrik be; fából készült, könnyen összeszerelhető és pár éven belül elhasználódó bútorok, melyekből szinte miden ismerősödnél találsz egy darabot. Ugye ismerős? Ha olyan otthont szeretnél, amely valóban kifejezi az egyéniséged, időtálló értéket hordoz ugyanakkor az életviteledhez is illeszkedik, akkor ismerd meg a skandináv lakberendezés valódi, mélyen gyökerező lényegét, értékét és a nordichome.hu filozófiáját. (X)

A modern skandináv design alapjai az 1950-es évekre nyúlnak vissza, amikor a cél a mindenki számára elérhető, letisztult és egyszerű vonalú lakberendezés volt, amely funkcionális és semleges színhatású. Ugyanakkor a hideg éghajlat és a rövid téli napok megkívánták, hogy a belső tér hangulatos, meghitt, de egyben világos is legyen. Az északi országokban ezért gyorsan elterjedt, hogy a falakat és padlót fehérre vagy nagyon világos színűre fessék és a belső életteret kevés díszítéssel és kiegészítővel rendezzék be, hogy többfunkciós és jól kihasználható helyiségeket kapjanak. De mitől lett világsikerű a modern skandináv stílus? Azzal, hogy a természetes anyagokra, a magas minőségi kivitelezésre és a funkcionalitásra helyezi a fókuszt, így mindenki számára érthetővé és időtállóvá tette a modern, kifinomult stílust és designt.

A skandináv stílus azonban nemcsak egy lakberendezési irányzat. A skandináv élet fő meghatározói a természettel való együttélés és a természetből merített inspiráció a mindennapokban, valamint, hogy olyan teret és hangulatot teremtsünk a környezetünkben, amelyben társas kapcsolataink kiteljesednek és ezáltal mi is boldogabbak leszünk. Svédországban a ’lagom’ azaz a mértékletesség és az „éppen elég” filozófiája, míg Dániában ez a ’hygge’ (ejtsd: hügge) életérzés, amely az elmúlt években indult világsikerű hódító útjára.

A hygge sikerének titka, hogy arra ösztönöz bennünket, ismerjük fel és értékeljük az élet egyszerű mozzanataiban rejlő szépséget és boldogságot, valamint ezeket a pillanatokat osszuk meg azokkal az emberekkel, akik fontosak számunkra, így teremtve meg a személyes boldogság és a közösségi összetartozás egységét.

A nordichome.hu webáruház a modern skandináv stílus képviselője és a hygge filozófiáját követve olyan termékeket kínál, melyek felvidítanak, megnyugtatnak, elgondolkodtatnak vagy éppen segítenek ellazulni, ugyanakkor praktikusak és időtállóan jó minőségűek. Az otthonunkban és az életünkben egyaránt segítenek összhangot, harmóniát teremteni.

A karácsonyi ünnepek és a borongós őszi, téli időjárás közeledtével egyre nő a meghitt, meleg otthon iránti vágyunk. Ez az időszak a hygge csúcspontja. Az ünnepi asztal díszítése, a vendégvárás előkészületei és az ajándékbeszerzés izgalma mind hozzátartozik az ünnep meghitt pillanatainak megéléséhez. A nordichome.hu webáruházból kényelmesen beszerezheted a hangulatos kiegészítőket és böngészhetsz az ajándék ötletek között. A házhozszállítás ingyenes minden termékre és többféle biztonságos fizetési mód közül is választhatsz.

Hogy mitől lesz egyedi az otthonunk? Kombináljuk a különböző kiegészítőket attól függően, hogy mire szeretnénk a fókuszt helyezni. Ez lehet pl. modern nordic stílus, amelyben a skandináv minimalizmust valósíthatjuk meg, ebben segít néhány letisztult vonalú lámpa és natúr vagy pasztell színű bútor. Dönthetünk a természetes otthon mellett, ilyenkor a naturális anyagokból készült kiegészítők kerülnek előtérbe, mint a fonott kosarak, a szőrmék, a gyapjú szőnyegek és a takarók. Vagy lehet romantikus stílusú az otthonunk, amelyben a színek és arany kiegészítők, a rojtok és bojtok játsszák a főszerepet. Amennyiben a klasszikus otthon a kedvencünk, akkor nehéz márvány, üveg tárgyakkal, elegáns arany kiegészítőkkel és sötétebb textilekkel dobjuk fel a teret.

Segítségül íme 5 tipp, az igazi nordic otthon kialakításához:

  1. Használj meleg, puha textileket kiegészítőként

A skandináv országok hideg éghajlatán jól jönnek a párnák, takarók, szőnyegek és puha bőrök. Miért ne tehetnél te is így? A meleg hatású textilekkel azonnal meghittebb lesz a nappali vagy hálószoba, ami különösen jól esik ősszel és télen.

  1. Dekorálj egyszerűen

A skandináv stílus jellemzői az egyszerű, letisztult vonalak, melyek nem csak a bútorokra, de a kiegészítőkre is érvényesek. A geometrikus minták és visszafogott színek, a néhány gondosan megválasztott személyes dísztárgy elegánssá és egyben egyedivé is teszik az otthonodat. Az egyik legfontosabb elem a skandináv lakberendezésben, hogy a tér rendezett legyen. Minden tárgyat, ami nem ezt a célt szolgálja praktikus tárolókban helyezzünk el. Kövessük a „több kevesebb” irányelvet és az otthonunk már látványában is sokkal megnyugtatóbb lesz. 

  1. Töltsd meg otthonod élő virággal, növénnyel

A virágok és zöld növények színt és szépséget hoznak a térbe, élettel telivé teszik az otthonod és a skandináv stílus elengedhetetlen kiegészítői. Az északi országokban a friss vágott virág a vázában ugyanolyan természetes és mindennapi dekorációs elem, mint a képek a falon. Ráadásul a gyönyörű vázák és kaspók így még inkább érvényesülnek.

  1. Használj neutrális és pasztellszíneket

A skandináv stílus tipikus színei között találjuk a szürke árnyalatait, fehéret és barnát. Ezért, amikor a nappalit dekoráljuk, használjuk ezeket a színeket a nagyobb felületeken és a tér tiszta, tágas és megnyugtató hatású lesz. Ha szeretnénk színt vinni az enteriőrbe, gondoljunk a természet színeire, a zöldekre, a tengerkékre, a virágok lilájára - természetesen csak a kiegészítőkön. A skandináv otthonokban a padló vagy világos színű természetes fa vagy fehérre festett, de bármilyen világos padlóburkolat megfelelő lehet a kívánt hatáshoz. A cél, hogy a belső tér világosabbnak és tágasabbnak hasson ugyanakkor hívogató és marasztaló is legyen. Ezt szőnyegekkel, bőrökkel, szőrmékkel és padlófűtéssel támogathatjuk.

  1. Természetes fény és világítás

Mivel célunk, hogy a belső tér világos, tágas és invitáló legyen, ennek egyik módja, hogy az ablakokat nem dekoráljuk függönnyel, hanem hagyjuk, hogy a fény szabadon betöltse a helyiséget. Ha viszont nem szeretnénk a függönyről teljesen lemondani, akkor használjunk könnyű anyagú, szinte áttetsző darabokat, amelyek átengedik a fényt, este pedig meghittebbé teszik a nappalit. A skandináv lakberendezésben a lámpák és a gondosan megtervezett világítás kulcsszerepet játszik, hiszen az év nagy részében kevés a természetes fény. Szerencsére a skandináv tervezők gondoskodtak róla, hogy legyen választék gyönyörű vonalvezetésű, letisztult formájú lámpákból, amelyek nem csak a világítás funkcióját látják el, de a „hygge” hangulat megteremtése is a feladatuk. A meghitt és barátságos atmoszférát pedig gyertyákkal még tovább fokozhatjuk.  

A modern skandináv lakberendezés alapja, hogy a bútorok letisztult vonalúak legyenek, íves sarkokkal és sima felületekkel. A nordic design újszerű és funkcionális is egyben tehát a szép tárgyak nem öncélúak, hanem mindenekelőtt praktikusak és jól használhatók.

A hygge megélésében az otthoni környezetünk kiemelkedő szerepet játszik, hiszen hol máshol tudnánk leginkább önmagunk lenni és egyben társas kapcsolatainkat legjobban ápolni. Ezért ajánljuk jó szívvel a https://nordichome.hu/ webáruház skandináv tervezésű termékeit, amelyek nemcsak az otthonunkat teszik harmonikusabbá, hanem az életünket is.

(Forrás: Szerkesztőség)