Jump to content

Otthoni szorongásoldás berendezési trükkökkel

2019. 11. 15. 09:05

Az otthon a stresszmentesség Mekkája, ám mi van akkor, ha belépve az ajtón a mázsás súly nem esik le a vállakról? Az enteriőrszakértők szerint, a mindennapi nehézségeken túl, a lakás látványa is okozhat belső feszültséget.

A jelenséget valószínűleg mindnyájan megtapasztalhattuk már. A rendezetlen, koszos, kuplerájos szoba azonnal az egekbe nyomja a stresszhormonszint termelését, míg a zsúfolt, szűk terek kellemetlen frusztrációt, szorongó érzetet kelthetnek. Bármennyire meglepő, de a lakás is okozhat szorongást, sőt sokszor van úgy, hogy észre sem vesszük, hogy tulajdonképpen az otthonlétből fakad a stresszünk, pontosabban a nem megfelelő berendezéstől.

De lássuk, mit kellene változtatni annak érdekében, hogy a szorongató közegből élhető, és vidám hely legyen.

Narancssárgás árnyalatok, puha fények

Bármennyire furcsán hangzik, sok múlik a fényen és a színválasztáson. Utóbbi már csak azért sem mindegy, mert az agyra a színek különböző módon hatnak. Pontosan erre a képességükre épül a színterápia is.

De visszatérve az eredeti témához, a szorongó, stresszes elmét hamar le lehet csillapítani egy finom árnyalatú narancssárga falszínnel, és némi hangulatvilágítással. Az éles, erős fényt ilyenkor nem árt mellőzni, mert az szintén csak fokozza a stressz szintet, ellenben a sólámpa fénye kiváló, sőt elkészítésénél fogva az egészségre és a légutakra is pozitívan hat.

Virág és illatok

Ahogy a színek, úgy az illatok is hatással vannak az agyra, és a stressz szintre egyaránt. Bizonyos illatok, illóolajok természetes eredetüknél fogva nyugtatóan hatnak. Ilyen például a levendula a rózsa és a narancsillat, valamint a természetes virágillat.

A virág nem csak kedélyjavító, hanem kiváló dizájnelem is. Jól mutat, és jólesik ránézni is. Ne hagyd ki, ha stresszementesítenéd az otthonod!

Ágy

Fordíts rá nagyobb figyelmet, mint szoktál. Az ágy a pihenés színtere, ezért add meg annak a módját. Válassz vidám, de visszafogott árnyalatú huzatokat, vásárolj egy-két hangulatos díszpárnát, szerezz be néhány gyertyát és párologtatót, és fedezd fel a hálószoba nyújtotta relaxációs élményt.

Kirakatelemek

A túlzsúfoltság is képes az emberre őrjítően hatni. A szűk terek, az egymáshoz nem illő csecsebecsék frusztrálók az agy számára, nem beszélve arról, ha a szem mindig beleütközik valamibe. Pakold el a nem kellő apróságokat, és hagyd kint csak azokat, amelyek tényleg értékesek és érdekesek számodra. Ez is sokat segít, sőt kezdheted ezzel az egészet!

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)