Jump to content

Miért finomabb az élet, amit megterített asztalon tálalnak?

2019. 01. 09. 18:05

Nem hiába rittyentjük ki egy kiadós családi ebéd, vagy vendégsereg fogadása előtt az asztalt, és nem hiába vesszük elő a legszebb tányér- és étkészletet. Minden a tálaláson és a körítésen múlik!

Az éttermek  kényesen ügyelnek arra, hogy az asztalok és a felszolgálásra kerülő étel tökéletes összhangban legyenek, ugyanis minél idillikusabb és esztétikailag gyönyörködtető a terítés, annál jobban esik az étel.

Ha visszagondol vakációs élményeire, az első emlékek között ott lesz egy finom vacsora, vagy ebéd. Ez nem véletlen. A gasztronómia részletesen kitér arra, hogy milyen hatást gyakorol az ember hangulatára a jól megterített asztal.

Számos kutatás vizsgálta a fent említett érdekességet, és meglepő módon tényleges összefüggésre találtak a színes és az íz érzékelés milyensége között. Ahogy színes bögréből jobban esik meginni a reggeli kávét, úgy a hangulatosan megterített étkezőasztal is megteszi hatását. Bizonyított tény, hogy az esztétikus látvány miatt az ember finomabbnak érzi ugyan azt az ételt, amiért amúgy nem rajong különösképp.

Adja meg a módját az evésnek, és még ha egyedül is eszik, terítsen meg. Jobb lesz a kedve, és az étel is jobban fog ízleni.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)