Jump to content

Botmixer kisokos - melyik éri meg az árát?

2018. 12. 14. 15:00

58 botmixert tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták többek között, hogy milyen jól pürésítik, aprítják az ételt, milyen könnyen kezelhetők, és mennyire strapabíró a motorjuk.


(Fotó: flickr.com/Marco Verch)

Ha viszonylag ritkán főzünk, és inkább kisebb mennyiséget, nem érdemes hatalmas költségbe verni magunkat egy többfunkciós konyhagéppel. Egy megfelelően kiválasztott botmixer évekig jó szolgálatot tesz, és akár 6-10 ezer forintból is kihozhatjuk.

Ha nagyon cifrázni szeretnénk, és valóban használni is fogjuk az extra funkciókat, akkor válasszunk olyat, amelyik habverésre és aprításra is alkalmas, így egy kütyüvel letudhatjuk a főbb konyhai műveleteket, és nem is foglalja el a fél konyhapultot. A tesztben szereplő aprítást, habverést is végző botmixerek már magasabb árkategóriánál kezdődnek. 12-13.000 forint a legolcsóbb, de akár 50-90 ezret is elkérhetnek egy ilyenért. 

Egy jó botmixertől alapvetően azt várjuk, hogy ne maradjanak zöldségdarabok a krémlevesben vagy a bébiételben; a több funkciós készülék pedig egyenletesen aprítsa a magokat, fűszert, és szépen és gyorsan felverje a tojáshabot vagy a tejszínhabot. A tesztben erős volt a mezőny ebből a szempontból, ugyanis 58-ból 15 készülék 4-es vagy annál jobb pontot kapott az ételkészítésre (pürésítés, habverés, aprítás), és mindössze két készülék kapott 2-nél kevesebb pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

Az összes szempont alapján az egyszerűbb, vagyis csak pürésítésre alkalmas botmixerek közül a lista élén olyan nagyobb márkák termékei szerepeltek mint a Taurus, Bosch, Braun. Mindegyik a legolcsóbb árkategóriába tartozik, 6-12 ezer forint közötti áron kaphatók. Ráadásul praktikus a használatuk, és nem hangosak.

Az aprításra és habverésre is használható készülékek közül a lista élén KitchenAid, Bosch, Moulinex és  Braun botmixerek állnak, az áruk igen nagy szórást mutat. 60 ezertől 12 ezerig széles a paletta. Érdekesség, hogy a nyertesek közül a nem a legdrágább 60 ezer forintos készülék kapta a legtöbb pontot az ételkészítésre, viszont ezt kompenzálta az a tény, hogy nagyon halkan működik, és strapabíró a motorja.

Szinte minden gyártótól volt gyengébben szereplő, ámde jóval drágább készülék is a tesztben. A lista végén, habár még így sem kirívóan rossz eredménnyel találunk 6.500 és közel százezer forintos készüléket is.

A tesztben szereplő botmixereknél nem csak ételkészítés, de strapabírás szempontjából is erős volt a mezőny. A teszt során ugyanis azt is vizsgálták, hogy kibírnak-e 70 egymást követő ciklust. 

Mindegyik készülék végigcsinálta a tesztet, mindössze néhány botmixer volt, amelynél már apróbb hibák jelentkeztek a teszt elvégzése után pl. lassabban működtek, csak hosszabb pihentetés után lehetett újraindítani, de még így alkalmasak voltak az alapvető funkciójuk elvégzésére. Érdekesség, hogy ezek nem csak a legolcsóbb árkategóriából voltak.  

A webáruházak, gyártók honlapja legtöbbször feltünteti a készülék teljesítményét, és vásárlóként sokszor ez alapján is döntünk egy-egy termék mellett. A TVE tesztjéből kiderült, hogy ez nem túl releváns információ, ugyanis nem feltétlenül a nagyobb teljesítményű készülékek készítették el legjobban az ételt.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;Tudatos Vásárlók Egyesülete | Kép: pixabay.com, flickr.com/Marco Verch)