Jump to content

Az amerikai háztartások negyedének van már okoshangszórója

2018. 10. 13. 14:00

A Nielsen adatai szerint „rákattantak”az amerikai felhasználók az okoskészülékekre. A felmérésben részt vett háztartások 24 százaléka vásárolt már otthonra ilyen hangszórót, sőt 40 százaléknak már több is van belőle.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években főleg az Amazon Echo, a Google Home és az Apple HomePodja népszerű, és az látható, hogy ez a növekvő trend folytatódni fog. Az adatok szerint a tulajdonosok 62 százaléka az elmúlt hat hónapban szerezte be az eszközt. Azok közül, akiknek már van okoshangszórójuk, 45 százalék tervezi, hogy további darabokat vásárol.

A legtöbben zenét hallgatnak vele

Az eredmények azt mutatják, hogy a tulajdonosok 90 százaléka használja zenehallgatásra, nagyjából 80 százalékuk pedig információszerzésre a „smart speaker”-eket. 68 százalék válaszolta, hogy híreket hallgat a segítségével, ugyanennyien pedig beszélgetnek a hangszórón keresztül elérhető virtuális asszisztensekkel, „mert az vicces” – állítják. A készülékek legtöbbet hétvégén vannak „szolgálatban”, átlagosan napi 72 percet a hét közbeni 65 perccel szemben - írja az m2mzona.hu

Három cég uralja a piacot

Szeptember elején látott napvilágot az Adobe felmérése is. Eszerint az amerikaiak 32 százalékának van okoshangszórója, és ez a szám még az év vége előtt 50 százalékra nőhet. A nagymértékű növekedéshez az is hozzájárulhat, hogy az Amazon most frissítette rendkívül népszerű Echo termékcsaládját. Így például az Echo Dot a júliusi Amazon Prime Day slágerterméke volt.

A Strategy Analytics adatai szerint a globális piacon minden öt eladásból egyszer a Google mini okoshangszóróját választották 2018 második negyedévében. A Google termékét 2,3 millióan, a Dot-ot pedig 2,2 millióan vásárolták meg. Értékben ugyanakkor a két cég szinte fej-fej mellett halad, közvetlenül a nyomukban az Apple HomePod-dal.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)