Jump to content

Az ajtókulcs is okosabb lehet, ha a zár még nem az

2018. 09. 13. 19:00

Ma már az sem jelent problémát, ha valaki nem szeretne, vagy nem tud beruházni intelligens zárba, a Lockyval ugyanis maga a kulcs tehető „okossá”.

Az IoT-fejlesztés a hagyományos kulcsok esetén használható, és az eszköz első ránézésre inkább egy védőtokra emlékeztet. Azonban a látszat néha csal, valójában ugyanis egy Bluetooth-technológiával működő és szenzorokkal ellátott darabról van szó. A tok a kapcsolódó alkalmazásnak köszönhetően azonnal figyelmezteti a tulajdonost, ha az esetleg a zárban felejtette volna a lakáskulcsot, de arról is tájékoztat, hogy a felokosított kulccsal mikor nyitják, vagy zárják éppen az ajtót.

Előbbi riasztás úgy lehetséges, hogyha a „zárba való” az okostelefon hatótávolságán kívül kerül, utóbbi pedig jól jöhet például a gyerekek „szemmel” tartásához. Sőt, a beépített hangszórónak köszönhetően a Locky hangjelzéssel figyelmeztet, ami a kulcs megtalálásánál is segíthet. Az sem okoz gondot, ha ugyanazt a kulcsot több ajtóhoz is használják, a modul ugyanis így is képes nyomon követni a használatot – abban az esetben, ha a Bluetooth-jeladó (beacon) mindegyik zárhoz csatlakoztatva van.

Ugyanakkor egy ilyen megoldás az intelligens zárakhoz képest jóval kevesebb lehetőséget rejt magában. Ha például a tulajdonos csak a munkahelyére beérve ébred rá, hogy nem zárta be a bejárati ajtót, akkor már nincs mit tenni, mivel a rendszer semmilyen módon nem csatlakozik az ajtózárhoz, így távolról nem vezérelhető.

A feledékenyebbek tehát várhatóan csak akkor veszik hasznát a fejlesztésnek, ha meg szeretnék találni a lakásban elkeveredett kulcsot, de az ajtó bezárását a Locky nem fogja tudni helyettük megoldani.

Eddig tripláztak a közösségi forrásgyűjtésben

A kapcsolódó Kickstarter-kampány jelenleg is tart, a támogatás összege már triplán meghaladta a kitűzött 10 ezer dolláros célt. Az alapdarab ára 55 dollár (nagyjából 15 000 forint), a több zár esetén használt, három jeladóval ellátott modellt pedig 84 dollárért (körülbelül 23 000 forintért) lehet előrendelni.

A kiszállítás várhatóan csak jövő februárban indul. Ebben vélhetően az a mérlegelendő szempont is szerepet játszik, hogy egy újonnan induló cégről van szó, amelynek még nincs sok tapasztalata ezen a területen.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)