Jump to content

Megérné energiahatékonyabbnak lenni

2018. 07. 05. 14:30

Ma már nem csak a kényelem és az esztétika a lényeges az építkezéseknél, legalább ilyen fontos az energiatakarékos otthon megteremtése is. Sokan félnek a költségektől, de ma már sokkal könnyebben megtérül a befektetésünk.

A profi szigetelés bár rövid távon drágának tűnik, hosszú távon egyértelműen a pénztárcánkról szól, pozitív előjellel – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Egy friss felmérés szerint Magyarországon mindössze minden ötödik lakás állapota megfelelő energiahatékonysági szempontból, pedig szakértők szerint ennek kérdése egyáltalán nem úri muri. Egy családi házban az elpazarolt energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón, 25 százaléka pedig a tetőn keresztül távozik, legalábbis ha nem gondoskodunk megfelelő hőszigetelésről.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke szerint idehaza már egyre jobban terjednek a napelemek, nagyon sok háztartás dönt amellett, hogy ezek segítségével termelje meg a villamosenergiát. Hozzátette: ma már korántsem olyan nagy befektetés, mint azt sokan hiszik: egy átlagos család, amelynek az éves fogyasztása 2500 kilowattóra, nagyjából egymilliós befektetéssel ki tudja azt váltani. Az elnök felhívta a figyelmet: ez alapján nagyjából 10 éves megtérüléssel számolhatunk.

Befektetési szempontból is az egyik legjobb választás a napelem, ugyanis évente 10 százalékot hoz, ráadásul mindezt 30-40 éven keresztül, ugyanis eddig működnek ezek a rendszerek.

Horváth Sándor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökségi tagja elmondta: gyakorlatilag már jogszabályaink is energiahatékony építkezésre köteleznek minket. 2017. december 1-től ugyanis csak olyan új épületeket lehet építeni, amelyik megfelel a költségoptimalizált követelményeknek, ráadásul 2020. december 31. után pedig közel nulla energiaigényűnek kell lenniük.

Ez utóbbi most még elég nehéz tűnik, ugyanis hozzátartozik az is, hogy legalább 25 százalékban megújuló energiát kell alkalmazni.

Kiss Ernő szerint ennek az egyik legjobb megoldása, ha olyan épületeket építünk, amely saját maga termeli meg az energia nagy részét. Napelemek esetében a várható élettartam 30-40 év, ráadásul van már olyan termék is a piacon, ami 30 éves garanciával kapható, de terméktől függően 10-12 év a jellemző. A szakértő szerint a napelemek éves degradációja fél százalékra tehető.

Nemes András okleveles építőmérnök, a Tetőépítők Egyesületének tiszteletbeli elnöke szerint el kellene jutni odáig, hogy ne a legolcsóbb anyagokat használjuk építkezéskor, mert ezek rövidtávon se nagyon oldják meg azt az energiatakarékosságot, amit elvárnánk.

Hazánkban több százmillió négyzetméternyi tető szorulna felújításra, holott csak annak az épületrésznek a hőszigetelésével a fűtésszámlák 10 százalékát is megspórolhatnánk. Ez országos szinten havonta 10 milliárd forintot is jelenthet a fűtési időszakban.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)