Jump to content

Költözik a ház a kertbe? Miért ne?!

2018. 04. 20. 14:26

Az otthonunk a menedékünk. Az a hely, ahová a nyüzsgés, a munka után elvonulhatunk. Ha kert is tartozik hozzá, akkor saját zöldövezetünk is van, ezért a legjobbat érdemes kihozni belőle.

A legfőbb igényünk, hogy olyanná alakítsuk otthonunkat, ahol tényleg jól érezzük magunkat. Nemcsak bent, hanem kint is. A kertben mindig van teendő, de kialakíthatjuk úgy is, hogy annak adottságit is élvezni tudjuk. A növényeken kívül a bútorok és berendezési tárgyak teszik élhetővé és hangulatossá a kertet, ahol aztán már az egyéni ízléstől és igénytől függ, hogy mit alakítunk ki.

 

A jó idő beálltával nagyobb igényünk van arra, hogy a szabadban legyünk. Hangulatosabb a kávét a teraszon vagy a kertben elfogyasztani, a gyerekek is szívesebben játszanak odakint. Ha a kertben adottak a pihenés, a szórakozás feltételei, akkor garantáltan csak aludni járunk majd be a házba.

 

Költözzön a konyha

Főzni csak a konyhában lehet? Ugyan! A konyhai tevékenységek egy részét a kertben is el lehet végezni. Elő a bográcsokkal, a grillezéshez szükséges felszerelésekkel! Indulhat a kinti sütés-főzés, amelyhez a szükséges eszközök és bútorok széles választékát találjuk meg.

Nemcsak a sütő és főző alkalmatosságokról kell gondoskodni, hanem azokról a darabokról is, amelyek az étkezést lehetővé teszik. Egy sokat bíró asztal, erős és ízléses székekkel a kerti konyha központja lehet. A kert nagyságának megfelelő berendezéssel ízléses szabadtéri étkezőt alakíthatunk ki. Praktikus megoldást képviselnek a kinyitható, bővíthető asztalok. A székek között találhatunk karfásat és karfa nélkülit is. Amennyiben nagy hellyel gazdálkodhatunk, akkor a kerti szettek is megoldást jelenthetnek. A szettbe beletartozhat az asztalon kívül székek, padok, ülőkék. Többféle variáció létezik, a kétszemélyestől az akár hatszemélyes változatig. Ha kicsi a kert, akkor a legpraktikusabb megoldást az összecsukható asztal és székek, padok jelenthetik.

Költözhet a nappali is

Ahogy a konyha is kiköltözhet a kertbe, úgy a nappali hangulata is megjelenhet ugyanott. A kertben elfogyasztott ebéd után jó befészkelni magunkat egy hintaágyba, vagy akár egy kényelmes fotelba és elfogyasztani egy kávét. Tudtad, hogy a relax fotel kerti kivitelben is kapható? Nincs más dolgunk, mint kiülni a szabadba, felrakni a lábunkat a lábtartóra, és élvezni a friss levegőt, a napfényt. Amennyiben társaságra vágyunk, arról sem kell lemondanunk, hiszen a választék tárháza igen széles, főleg ha szettet vásárolunk, amelyhez székek, kanapék, asztalok is tartoznak.

Strandhangulat otthon

Ha beépített medencével nem is rendelkezik minden ház, a felfújható kisebb vagy nagyobb medencére biztosan igény van ott, ahol gyerekek is vannak. Az árnyékolás létfontosságú lehet, hogy megvédjen mindenkit a tűző naptól. Napernyőre szükségünk lehet a medence környékén is, de bárhol a kertben. Aki pedig élvezni szeretné a napfürdőzést, az kifeküdhet egy napozóágyra, használhatja a könnyű és összecsukható kempingszéket. A hintaágyak, függőfotelek, kerti hintaszékek, nyugágyak is élvezetesebbé tehetik a kerti sütkérezést.

 

Hasznos berendezések a kertben

Ahhoz, hogy ne kelljen mindenért a lakásba bemenni, de a kertben is meglegyen mindennek a maga helye, praktikus és ízléses kerti tárolóládákba lehet helyezni dolgainkat. A cserepes növényeknek helyet kínálnak a kerti polcok, kaspók, virágtartók, polcok. Öltöztetik, díszítik a kertet és akár térelválasztóként is alkalmazhatók.

Ha már éjszaka is kellemes a hőmérséklet, csak a sötétség vethet véget a kinti szórakozásnak. Nem kell ennek így lennie. A nap energiájával működő lámpák nemcsak népszerűek, de hangulatosak. Takarékos és természetes megoldást jelentenek. Ha azonban nagyobb fényre van szükségünk, azt energiatakarékos izzókkal, fénycsövekkel érhetjük el.

Esztétikum, stílus, hangulat és kényelem

A kert berendezésekor fontos szempont, hogy nemcsak egy szezonra, hanem hosszabb időszakra tervezünk, ezért lehetőség szerint olyan anyagokból készült darabokat válasszunk, amelyek ellenállnak az esőnek és az UV sugárzásnak is. A tartósságon felül a megjelenés is fontos szempont. Az idei trendnek megfelelően hódítanak a különböző anyagok kombinációjából kialakított kerti bútorok. A fém a fával és a műanyaggal szívesen áll össze, hogy tartós, divatos darabbal szolgálja a család kényelmét és a kert hangulatát. A kert nagyságát és stílusát figyelembe véve kell az odaillő bútort és a színeket megtalálni. A természetesség sosem megy ki a divatból, így a zöld, barna és a szürke idén is hódít. Ha ezt túl egyhangúnak találnánk, néhány harsányabb színű párna, napernyő felüdíti az összképet.

 

Eljött annak az ideje, hogy ne csak a kertimunkában legyen részünk, hanem a pihenésben is. Keresd meg a hozzávalókat!

További információk az alábbi linken.

(Forrás: szerkesztőség)