Jump to content

Kiderült, kinek a kötelessége a régi hűtő elszállítása

2018. 02. 27. 13:30

Köteles a kereskedő a régi háztartási gépet díjmentesen elszállítani. Ám ezt – az új termék házhozszállításának megrendelése során –mindenképpen jeleznünk kell. A régi gépnek ugyanis fel kell férnie a teherautóra. Ha elmulasztjuk a kereskedőt értesíteni, könnyen lehet, hogy a régi háztartási gép már nem fér fel a teherautóra, az pedig nem várható el a kereskedőtől, hogy emiatt egy újabb kocsit küldjön.

Az elhasználódott háztartási gépek – mint például a hűtő vagy a mosógép – veszélyes, illetve veszélyes összetevőket tartalmazó hulladéknak minősülnek. Ezeknek az anyagoknak az alkotórészei – (adott esetben higany, arzén, ólom, kadmium) veszélyt jelenthetnek környezetünkre, egészségünkre, ezért kellő odafigyelés mellett szabad csak megszabadulni tőlük. Mindannyiunk közös érdeke, hogy az elavult, régi vagy elromlott háztartási gépek lehetőség szerint újrahasznosuljanak, de legalábbis olyan helyen semmisítsék meg azokat, ahol szakértelemmel és fokozott elővigyázatossággal járnak el – hívta fel a figyelmet Kispál Edit, a lap főszerkesztő-helyettese.

Mint mondta, sokan tapasztalták már, hogy az elromlott vagy elhasználódott, elektromos árammal működő műszaki cikkeket az ilyen termékeket forgalmazó áruházakban az e célra rendszeresített konténerekben el lehet helyezni.

Díjmentes elszállítás

Kevesen tudják azonban, hogy amikor úgy döntünk, hogy a régi készülék helyett egy újat vásárol, az új készüléket értékesítő kereskedő köteles ingyen visszavenni a vásárló régi készülékét, függetlenül attól, hogy azt a kereskedőnél vásárolta vagy sem. Nyilván ez egy hajszárítónál vagy kenyérpirítónál nem okoz semmi gondot, hiszen amikor a vásárló vesz egy új hajszárítót, akkor beviszi az üzletbe a régit egy táskában és egyszerűen odaadja az eladónak vagy bedobja az eladó által megjelölt konténerbe. Ám egészen más a helyzet egy mosógépnél vagy egy televíziónál, amit nem lehet csak úgy a hónunk alá kapni. Nos, nem is kell, hiszen ha a fogyasztó házhozszállítással rendeli meg az új terméket, kérheti, és kérje is, hogy a házhoz szállító autó vigye el a régi készüléket, plusz díjazás felszámítása nélkül! 

A kereskedő köteles tehát a régi háztartási gépet díjmentesen elszállítani. Figyeljünk azonban arra –, hogy a legtöbb kereskedő kéri – és logisztikai szempontból jogosan – hogy ha régi gépet szeretnénk elszállíttatni, azt a házhozszállítás megrendelése során mindenképpen jelezzük. Ennek egyszerű oka van: a régi gépnek fel kell férnie a teherautóra, ha a vásárló elmulasztja a kereskedőt értesíteni ezen szándékáról, könnyen lehet, hogy a régi mosógép már nem fér fel a teherautóra, az pedig nem várható el a kereskedőtől, hogy emiatt egy újabb kocsit küldjön. 

A felek közötti együttműködési kötelezettség alapján tehát a vásárlót előzetes értesítési kötelezettség terhelheti, különösen ha erre a kereskedő felhívja a vásárlói figyelmét a weboldalán, vagy egyéb felületein. A régi háztartási gép visszaküldési lehetőségét azért is érdemes – még a készülék megvásárlása előtt – fejben tartani, mert az elektronikai és elektromos cikkeket forgalmazó áruházak gyakran hirdetnek olyan akciókat, hogy a használt készüléket bizonyos összeghatárig beszámítják az új készülék árába. Így még anyagilag is jobban járhatnak a vásárlók, mintha leadnák egy kijelölt lerakóban a feleslegessé vált készüléket.

Mi a helyzet akkor, ha nem házhozszállítással történik a vásárlás? A kereskedőt ebben az esetben is kötelezi a jogszabály a régi, használt termék visszavételére, ennek a kereskedőhöz jutását azonban a fogyasztónak kell megoldania, és a kereskedőhöz való szállítás költségei is a fogyasztót terhelik.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)