Jump to content

6 extrém otthon a világkörül – I. rész

2018. 02. 21. 09:00

Azt gondolod, hogy a pink falszín kimeríti az extrémitás fogalmát? Nagyon tévedsz! Sörösüvegből épített templom, silóban élő család, vécécsésze alakú otthon – a legek csak most kezdődnek.

Az alábbi házak remek bizonyítékai annak, hogy ha az ember mer elég nagyot álmodni, a lehetetlen egyszerűen nem létezik többé.

Sörpalack-templom, Thaiföld

A thaiföldi Sisaket tartomány buddhista szerzetesei több mint egymillió üres üveget gyűjtöttek össze, hogy megépítsék a saját, lenyűgöző Wat Pa Maha Chedi Kaew névre keresztelt templomukat.

A ritkaságszámba menő templom Khun Han városában található, kb. 400 mérföldre, északkeletre Bangkoktól, a kambodzsai határ közelében.

Az épület zöldes, különleges árnyalatát a Heineken sörösüvegek adják, a kontrasztot pedig a helyi Chang sörgyár üvegei. A kupakok segítségével színes falfestmények készíthetők, miközben a természetes fény csodálatos, változó prizmákat és árnyékokat teremt a templom körül.

Összesen hat évig tartott a szerzeteseknek, míg megépítették, ami megérte, mert nem csak számukra nyújt különleges látványt, hanem emberek millióit csábítja a régióba.

Silo ház, USA

A gigantikus méretekkel rendelkező otthon, a New Yorktól nem messze található Adirondack hegyekben fekszik. Gyakorlatilag teljes izolációban élheti ott napjait az embert, s ahogy a lakás saját weboldalán is írják „privát, többszintes, és zombi biztos”. Nos a hegyek ezt tényleg lehetővé is teszik.

A 240 hektáros területen található siló 1950-ben épült a föld alá, és eredetileg egy ballisztikus rakétát tároltak benne arra az esetre, ha a Hidegháború felforrósodna.

A veszély azonban hamar elmúlt, az egykori rakétatárolóból pedig lakás lett. Az 1800 négyzetméteres alapterületű otthon földszintjén kandallóval felszerelt nappali, háló és két fürdőszoba, valamint egy hangár, kifutópályával is található. A föld alatt pedig konyha, további hálók és fürdők és egy külön party szoba is található. A falak egy méter vastagok, így lehet bulizni nyugodtan, na meg tényleg nincs, aki áthatoljon rajtuk.

WC-ház, Dél-Korea

A koreai építmény, ami Szöultól 40 kilométerre Suweon városában található, igazi történelmet tudhat magáénak. A ház tervezője és építője az a bizonyos Sim Jae-duck, aki elnöke, és egyben a vezetője a World Toilet Associationnek. Igen ez egy létező szervezet, ami a vécézés tabuját döntené le, és használatát terjesztené el az olyan helyeken, ahol még mindig a pottyantós az úr.

No, de visszakanyarodva a házhoz. Koreai nyelven a Haewoojae nevet viseli, ami nagyjából azt jelenti, hogy „egy menedékhely, ahol az ember megoldhatja mások problémáit". Méreteit tekintve 419 négyzetméter alapterületű, beton és üveg alkotja fő építőelemeit, és a világ minden tájáról, az adott régióra jellemző wc is megtalálható benne. A tulaj a házzal többek közt a mosdók szörnyű állapotára, és azok felújítására hívja fel a figyelmet.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)