Jump to content

Konyhaforradalmasító találmány: ételszkenner

2017. 01. 07. 15:05

Egy találmány, ami a diétázók és mániákus kalóriaszámlálók Szent Grálja. Egy találmány, ami a Star Trekben is megállná a helyét. Egy találmány amit egy kétségbeesett anyuka készített, és ami világhírű lett. Ez a TellSpec ételszkenner.

Az elnevezéséhez hűen az ételszkenner működési elve azonos egy klasszikus értelembe vett szkennerével, pár módosítást leszámítva.

Az eszköz méretét tekintve kicsivel nagyobb, mint egy autó távirányítója. Zsebben, táskában könnyedén elfér. Úgy tervezték, hogy egy gombnyomással az összes elérhető információt leolvassa az adott ételről, és azt továbbítsa az ember okostelefonjára.

A továbbított algoritmusokból a telefon egy elemzést, információs összegzést készít, amiből a felszanáló könnyedén leszűrheti mi az amit elfogyaszt és mi az amit inkább ignorál. A szkenner elsősorban az étel kalóriatartalmáról és az összetevőkről gyűjt adatot. Másodlagos funkciójaként tájékoztatja a felhasználóját, hogy számára ajánlott-e vagy sem az adott étel elfogyasztása, figyelembe véve az előzetesen beletáplált adatokat (ételintolerancia, allergia, kalóriakorlát, stb.). A szerkezet egészen az összetevők legapróbb részletét is felismeri. Ezt az űrhajós technikából való spektroszkópiai eljárásnak köszönhető.

Az ételszkenner külföldön már a tavalyi év óta elérhető, nagyjából 300 -400 USD áron. Itthon kevésbé ismert, mondhatni csodaszámként tekintenek rá, pedig sokszor hasznos lehet.

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)