Jump to content

Az örök dilemma: mosogatni kézzel vagy géppel költséghatékonyabb?

2016. 06. 09. 20:00

Valószínűleg legtöbben egyből rávágnák, hogy a mosogatógép ára, víz-és energiafelhasználása többszöröse annak, mint a gyorsan tányéröblögetés. De nem eszik ám olyan forrón a kását!

 

Mióta a piacra berobbantak a mosogatógépek, azóta állandó vita megy arról, hogy megéri-e vásárolni és, hogy költséghatékonyabb-e mint a kézi mosogatás. Rövid és lényegre törő összegzésünkből kiderül.

A mosogatógép fajtájától függően kb. 8-14 liter vizet használ el, egy 8-12 terítékes mosáshoz, ami ugye 12×3 tányért, evőeszközt, poharat és ételszedőt jelent. Kézi mosással ugyan ilyen mennyiség esetén a leg-víztakarékosabb üzemmódban is végezve a dolgot minimum 70 liter folyóvíz elmegy. A teletöltöm az egyik medencét, míg a másikban mosogatok módszerrel lehet spórolni, de így is minimum 20 liter víz szükséges a dologhoz, tekintve hogy az átlagos mosogatómedencét 10-10 literesek.

Az időt sem lehet lényegtelen tényezőként figyelmen kívül hagyni. A mosogatógép felett nem kell ott állni míg most, és a bepakolás sem vesz bruttó nyolc percnél többet igénybe, ellenben a kézi mosogatással, amivel egy vasárnapi ebédet követő tányér és evőeszköz halmaz elmosása legalább negyven, gyakorlott kezeknek húsz percbe telik.

Az áramfogyasztást tekintve a mosatni környezetbarát, eco programmal ellátott gépek 1,01-1,03 kWh energiát fogyasztanak, kézi mosásnál a vízmelegítést és a távhő díjat leszámolva nincs egetverő költség.

Mégis, ami a legfontosabb: a tisztaság. A mosogatógépeket gyakran érik olyan vádak, hogy egy-egy odatapadt, rászáradt folttal nem tudnak mit kezdeni. Ennek valóságtartalma bizony van, de azért sok függ a vásárolt mosószertől és tablettától is. Kisebb hátránya mellett viszont nagy előnye, hogy olyan magas hőfokon mos, ami kézi változattal kivitelezhetetlen, így antibakteriális képessége sokszorosa a manuálissal szemben.

Végezetül mi ajánlott? Ezt mindenképp a pénztárca tartalma fogja megszabni, de tény hogy a mosogatógép beruházási ára visszajön, de nem pár hét múlva. Egy mosogatószivacs mindig is olcsóbb lesz, a két kéz adott viszont a feleslegesen elpacsált víz hosszú távon nem térül meg, plusz a mosogatásra szánt idő sem, amit sokkal kellemesebb elfoglaltsággal is lehetne pótolni. Egyes becslések szerint 77 órával több idő és 1500 literrel kevesebb víz fogy mosogatógép használattal.

 

(Kép: i.telegraph.co.uk)