Jump to content

Hogyan érj el műtermi hangulatot otthonodban?

2015. 06. 20. 19:17

Amerikai nagyvárosok hangár-szerű épületeinek tetején találkozunk gyakran ilyen hangulatú lakásokkal: fehér, magas falak, hatalmas kazettás ablakok, falakon és plafonon végigfutó csövek, ipari-műtermi érzés... Ismerős? Magyarországon nem könnyű ilyen jellegű lakást létrehozni, de néhány aprósággal megpróbálhatjuk.

A fehér, vagy fémszínű, szinte kezeletlen meszelésű falak és a nagy ablakok már fél sikernek számítanak. Persze nem sok ilyen hangulatú lakás található hazánkban, így más módszerekkel kell megfogunk a műtermi hangulatot.

Fehérre meszelt falú és plafonú, magas belmagasságú, és a hatalmas ablakok révén nagyon világos terekkel már jól lehet dolgozni. Ha még kilóg néhány cső vagy vezeték a falakból, az sem baj. Az álmennyezet elbontásával még iparibb hangulatot tudsz teremteni.

Mindenképpen sötét színű padlóburkolatot, lehetőleg sötétbarna vagy fekete hajópadlót válassz. A bútorok legyenek természetes faanyagúak, esetleg fém vagy acélbútorok. Ne félj ipari darabokat használni: csövek, hengerek, fémpolcok, régi, de felújított bútordarabok: ezek mind megfelelnek a célnak.

Véletlenül se használj kimunkált, otthonos világítótesteket: elég, ha csak lelóg a plafonról az égő és a madzag, lehetőleg feketére festve.

Használj hatalmas fotókat, posztereket díszítésre, melyeket jól látható helyre és megvilágítva helyezel ki. Az ilyen műtermi hangulatú apartmanokban nem sok növény, szőnyeg, díszpárna, csecsebecse vagy felesleges dísztárgy van, inkább a szellős, tágas hatásra törekedj.


(Fotó: homeadore.com)