Jump to content

Inspiráció: Fekete falak

2014. 11. 21. 11:20

Ha úgy döntünk, hogy otthonunk falait feketére festjük, bátrak vagyunk. Kétségtelenül nem egy könnyű döntés, és ha már kész, nincs visszaút. De ne riadjunk el a nagy kihívástól, hiszen ha jól sikerül a falfestés, igazán trendi, ütős hatást érhetünk el vele!

Mielőtt nekivágunk otthonunk befeketítésének, gondoljunk át néhány dolgot.

- Alapos megfontolás után válasszuk ki, melyik falat szeretnénk feketére festeni. Ne ragaszkodjunk az egész szoba átfestéséhez, válasszunk ki egy falat, és csak az legyen fekete.

- Ha még így is bizonytalanak vagyunk, kezdjük csak egy falrésszel. Mondjuk a hálószobában az ágy feletti "keretet", vagy egy fél falat fessünk be.

- A fekete fal elsősorban olyan lakásban jó ötlet, ahol sok a természetes fény. Ha nappalit vagy egy olyan helyiséget szeretnénk befesteni, amelyet sokat használunk, csak akkor tegyük, ha egyébiránt ömlik be a fény a szobába. Így nem lesz nyomasztóan sötét a szoba, a napfény pedig gyönyörűen megcsillan a fekete falon.



- Vannak olyan helyiségek, melyeknél amúgy sincs sok fény. Ha egy ablaktalan fürdőszoba esetében nem rágódunk sokat a fénytelenségen, akkor bátran sötétítsük be a falszínnel. Ha a hálószobát eleve egy sötét, titokzatos, rejtélyes helynek szeretnénk látni, ahova csak aludni térünk, akkor se féljünk a fekete színtől.

- Nem csak lakószobában, hanem szokatlanabb helyeken is elegáns és extra megoldás lehet a fekete: akár konyhában, akár fürdőszobában különleges hatást érhetünk el vele.

- Hogy enyhítsük a fekete monotóniát, használjunk sok fehéret kiegészítésként. Maradjanak fehérek az ablakkeretek, fehér legyen az ülőgarnitúra, az ebédlőasztal vagy a konyha- és fürdőszobabútor. Ha túl nyomasztónak találjuk a feketét, fessünk rá fehér mintákat.



- A fekete mindenhez megy. Válasszunk egy világosabb, de élénk és színes kiegészítőszínt, vagy kombináljuk fával - mindenhogyan jól fog kinézni. Az arany vagy az ezüst szintén elegáns kiegészítő lehet a fekete mellett.

- A fekete nem csak a sima gipszkarton vagy beton falon mutat jól, hanem téglán, kövön és fán is. Ne féljünk a különböző anyagok feketére festésétől.


(Fotók: cuttingedgestencils.com, homedit.com, blackandwhitehomedecor.com)